Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 12. 2020. 18:22   >>  18:20 4

INJAC - VEBER

Nastavak snažne podrške Njemačke Crnoj Gori

Njemačka će nastaviti snažno da podržava Crnu Goru, kako u procesu modernizacije i sveukupnog razvijanja sistema odbrane, tako i na njenom putu integracija u Evropsku uniju, saopšteno je na sastanku ministarke odbrane Olivere Injac sa njemačkim ambasadorom Robertom Veberom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Injac je istakla da je Njemačka od obnove crnogorske državnosti pružala snažnu podršku naporima Crne Gore u ispunjavanu evroatlantskih i evropskih integracionih obaveza.

„Naglasila je da se izuzetno kvalitetna i dinamična saradnja između dva ministarstva i dvije vojske odvijala kroz uspješnu realizaciju raznovrsnih aktivnosti“, piše u saopštenju.

Injac je posebno istakla učešće pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u misijama ISAF i „Odlučna podrška“ u Avganistanu u okviru njemačke Regionalne komande – Sjever, kao i vrijedne donacije opreme upućene crnogorskoj vojsci.

„Imajući u vidu značaj naših savezničkih odnosa u NATO i intenzivnu bilateralnu saradnju, ministarka je izrazila uvjerenje da će odbrambena saradnja dvije zemlje u narednom periodu biti dodatno unaprijeđena“, navodi se u saopštenju.

Govoreći o izazovima koje je aktuelna pandemija prouzrokovala na globalnom nivou, Injac je pozdravila važnu ulogu koju su pripadnici oružanih snaga dvije zemlje imali u pružanju pomoći stanovništvu i zahvalila se na nedavnoj donaciji Njemačke u vidu 50 hiljada zaštitnih maski.

Veber je, kako se navodi, ukazao na činjenicu da se Crna Gora pokazala kao kredibilan saveznik i podvukao važnost njene konstruktivne uloge u jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

„Ambasador je istakao da će Njemačka nastaviti da snažno podržava Crnu Goru, kako u procesu modernizacije i sveukupnog razvijanja sistema odbrane, tako i na njenom putu integracija u EU“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su sagovornici iskazali spremnost da, u cilju jačanja odbrambene saradnje, u narednom periodu zajednički rade na definisanju novih modaliteta bilateralne saradnje i projekata, koji će produbiti ukupne prijateljske odnose dvije države.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније