Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 12. 2020. 19:56 >> 07:46
15

KLUBOVI POSLANIKA

"DIK-ova beskrupuloznost nema granica"

Vrijeme prekrajanja izborne volje građana je prošlost i ono se nikada više neće ponoviti, navodi se u zajedničkom saopštenju klubova poslanika parlamentarne većine - DF, Demokrate, SNP, PzP i "Crno na bijelo".

Kako navode, da su pet članova DIK-a iz opozicionih partija potpuno dezorjentisani nakon protivpravnog, nezakonitog i neustavnog pokušaja blokade Skupštine Crne, sistema u cijelini, pokušaja suspendovanja Zakona o izboru odbornika i poslanika, kao i Ustava Crne Gore, govori i njihovo današnje reagovanje.

"Umjesto da upru prstom u one koji su im naredili da uđu u ovakvo protivpravno djelovanje i da zaćute nakon svih pravnih šamara koje su u ova dva dana dobili od brojnih uglednih pravnika, ali i njihovog kolege, predstavnika NVO u Državnoj izbornoj komisiji, oni su odlučili da idu dalje, idući čak do toga da preuzimaju ingerencije sudskih vlasti, pri tom otvoreno priznajući da su postupali po nalozima pojedinih poslanika, njihovih partijskih kolega. Srljajući iz greške u grešku, iz neistine u neistinu, očito pokazuju da njihova beskrupuloznost nema granica", navode u saopštenju.

Podsjećaju da u pomenutom reagovanju tvrde “da DIK može dostaviti izvještaj o popuni poslaničkog mjesta isključivo kada se ispune prethodni zakonom utvrđeni uslovi i to: podnošenje ostavke, konstatacija ostavke od strane Skupštine i nakon toga obavještanja Državne izborne komisije o upražnjenom poslaničkom mjestu”.

Ističu da su pomenuti uslovi u potpunosti ispunjeni.

"Najveći paradoks jeste da je upravo Državnu izbornu komisiju aktom broj 00-74/20-42/1 u ime Skupštine Crne Gore obavijestio generalni sekretar Aleksandar Jovićević navodeći u aktu 'Skupština Crne Gore 27. saziva na Četvrtoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2020. godini, dana 28. decembra 2020. godine, konstatovala je prestanak mandata poslaniku Filipu Adžiću, sa izborne liste 'dr Dritan Abazović - Crno na bijelo - dr Srđan Pavićević' - (Građanski pokret URA, Stranka pravde i pomirenja, Grupa birača CIVIS i nezavisni intelektualci) - Građani!', o čemu Vas obavještavam radi sprovođenja postupka za popunu upražnjenog poslaničkog mjesta.'", piše u saopštenju.

Ističu da je to isti onaj Aleksandar Jovićević, funkcioner bivše vlasti, koji je kao generalni sekretar u ime Skupštine Crne Gore uputio DIK-u prethodno citirani dopis, nakon toga je kao član DIK-a bio protiv dostavljanja izvještaja o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta.

"Danas je otišao i korak dalje, potpisujući saopštenje u kojem tvrdi da DIK nije imao zakonski ispunjenje uslove za postupanje, odnosno nije imao upravo akt koji je on potpisao i dostavio Državnoj izbornoj komisiji", navode u saopštenju.

To je, kako navode, slučaj za rubriku vjerovali ili ne, a da je živ Nušić, sigurno da mu inspiracije ne bi nedostajalo.

"Nakon što ste nam krađom odbornika, pravnim, političkim i fizičkim nasiljem privremeno oteli vlastu u Budvi održavajući sjednice u kafićima i tvrdeći da je 17 veće od 16, nakon što ste u Kotoru takođe krađom izborne volje, pravnim nasiljem i na kraju pajseraima takođe privremeno oteli vlast, tvrdeći da je 17 veće od 16, mislili ste da ćemo dozvoliti da pošteno zarađane glasove i mandate na parlamentarnim izborima otimate, gazite Ustav i zakon, prekrajate izbornu volju, misleći da možete da gazite sve pred sobom. To nije moguće i što prije to shvatite time bolje, jer vrijeme prekrajanja izborne volje građana je prošlost i ono se nikada više neće ponoviti", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније