Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

03. 01. 2021. 20:32 >> 20:42
9

DRŽI SE USTAVA

Šćepanović: Đukanović itekako brine o CG

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, ne krši Ustav i zakone, ne igra se građanima niti njihovom imovinom, ne udara na bankarski sektor i male privrednike, a itekako ga je briga za ovu državu, dok su oni koji ga za to prozivaju, za manje od mjesec dana vršenja vlasti, pokazali na koji način oni „brinu“ o Crnoj Gori“, kazala je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Marta Šćepanović.

''Đukanović je, vraćanjem na ponovno odlučivanje zakona koje je Skupština donijela na sjednici 29. decembra prošle godine, postupio u skladu sa Ustavom'', ocijenili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Šćepanović je kazala da je u tu situaciju, da vrati zakone Skupštini, Đukanović doveden zbog nezakonitog činjenjena i radnja nove parlamentarne većine.

Prema njenim riječima, demokratska i mirna tranzicija vlasti završena je 4. decembra, kada je u Skupštini izabrana Vlada zahvaljujući opoziciji, koja je prethodno dala kvorum i glasala za dopune Poslovnika.

„Stoga je postupanje parlamentarne većine u vezi sa ovim dopunama Poslovnika, jeftino manipulisanje, pošto im je dobro poznato šta smo tom prilikom dogovorili i u konačnom usvojili“, navela je Šćepanović.

Ona je kazala da su parlamentarna većina i opozicija tada imali tri segmenta oko kojih je dogovarano da li ih treba mijenjati u Poslovniku.

„Tada je parlamentarna većina bila saglasna da se dopune Poslovnika odnose samo na pravo poslanika da glasa onlajn putem, dok je za utvrđivanje kvoruma, parlamentarna većina bila saglasna da ostaje postojeće rješenje u Poslovniku, koje podrazumijeva fizičko prisustvo poslanika u Skupštini“, rekla je Šćepanović.

Kako je rekla, da je prethodno navedeno istina govori i činjenica da je parlamentarna većina u noći između 28. i 29. decembra „na nelegalnoj sjednici, usvojila nove izmjene i dopune Poslovnika, kojima je predvidjela utvrđivanje kvoruma bez fizičkog prisustva, odnosno i onlajn putem“.

„Što znači da će utvrđivanje kvoruma „onlajn“ putem biti moguće tek nakon stupanja na snagu ovih izmjena, odnosno na narednoj sjednici Skupštine“, navela je Šćepanović.

Ona je rekla da na sjednici Skupštine 28. decembra nijesu bili ispunjeni uslovi u pogledu postojanja kvoruma - fizičkog prisustva poslanika, za početak sjednice.

„Zato sada obmanjivanjem javnosti parlamentarna većina želi toj istoj javnosti predstaviti da nije bilo kršenja Poslovnika i da je postojao kvorum za održavanje sjednice“, navela je Šćepanović.

Ona je rekla da je u pitanju grubo kršenje Poslovnika u pogledu utvrđivanja kvoruma, a što se do sada nikada u Skupštini Crne Gore nije desilo.

„Ova nezakonitost je vodila drugoj, pa je tokom trajanja sporne sjednice predsjednik Skupštine Aleksa Bečić konstatovao ostavku poslanika Filipa Adžića, da bi nakon toga, u nastavku sjednice, pročitao obavještenje Državne izborne komisije da nije bilo potrebne većine za verifikaciju mandata Suadi Zoronjić“, kazala je Šćepanović.

Prema njenim riječima, ovakav način rada je isključivo izbor parlamentarne većine.

„Zato je sada, malo je reći nekorektno i politički jeftino, prebacivati „lopticu odgovornosti“ u tuđe dvorište, kada su dobro znali šta rade i do kakvih posljedica po građane mogu dovesti njihove odluke“, navela je Šćepanović.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније