Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 01. 2021. 09:42 >> 09:56
2

GRAĐANSKA ALIJANSA

Politička zajednica sve snažnije podijeljena

U Novu 2021. godinu crnogorska politička zajednica ulazi sa sve snažnijim podjelama, a hronični nedostatak dijaloga je postao obilježje crnogorske politike, koje bi trebalo što hitnije mijenjati, smatraju u Građanskoj alijansi.

Kako navodeu u saopštenju GA, postaje sve teže pohvatati agende parlamentarnih političkih grupacija, ali ono što je sigurno – gotovo da nikog ne zanima izgrađivanje zajedničke platforme za prevazilaženje problema i podjela koje decenijama opterećuju crnogorsko društvo, a koje samo dobijaju na intenzitetu i postaju suštinski najbitnija prepreka neophodnim reformama.

"Hronični nedostatak dijaloga je dodatno zakomplikovan neprijateljskom retorikom partijskih lidera, koji u dogovoru vide znake slabosti, a u različitim stavovima – dokaze izdaje i neprijateljstva. U Novoj godini crnogorska politička zajednica će morati da se suoči sa činjenicom da će takve podjele blokirati rad Ustavnog suda, promjene u sudstvu i tužilaštvu, rad na reformama izbornog zakonodavstva, a da i ne govorimo o tektonski bitnim promjenama u oblastima ekonomske politike, javnih servisa i javnih finansija. Te promjene neće biti ni pokrenute ako politički lideri ne počnu da usmjeravaju svoju energiju ka mogućnostima dogovora za opšte dobro, umjesto da svoje stavove promovišu podsticanjem podjela", ističu u GA.

Kako dodaju, u tom smislu, vrijedi podsjetiti da su obični ljudi izašli iz onih novogodišnjih rovova tokom Prvog svjetskog rata za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, kako bi barem na trenutak pokušali uspostaviti normalne odnose i prevazići podjele, u koje su ih natrag brzo odvukli njihovi predvodnici s obje strane, i pogurali u višegodišnje međusobno ratovanje.

Treba, smatraju u GA, imati to na umu kada se razmišlja o odgovornosti prema običnim građanima.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније