Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Portal TVCG ]

04. 01. 2021. 20:05   >>  22:17 11

VUJOVIĆ

Ulazimo u ustavnu krizu, kompromis rješenje

Politički analitičar i direktor CEMI-ja Zlatko Vujović kazao je da kao država ulazimo u duboku političku i ustavnu krizu, a da njemu kao pravniku nije jasno zašto idemo u tom smjeru. On je u Dnevniku Radio i televizije Crne Gore (RTCG) naveo da je rješenje takve situacije u kompromisu.

Na pitanje kako komentariše trenutnu političku situaciju i je li time povrijeđen Ustav, Vujović je kazao:

“Pa mi ulazimo kao država Crna Gora u jednu duboku političku i ustavnu krizu, a da se pri tome, meni kao političkom analitičaru, a i pravniku, nije jasno zbog čega idemo u tom smjeru. Predsjednik Đukanovića u potpunosti je iskoristio svoje ustavno pravo, nedvosmisleno, iz razloga što on čak i nema obavezu da objašnjava zbog čega je iskoristio to upravo. To je njegovo pravo koje proizilazi, između ostalog, i zbog toga što je izabran direktno na izborima. Ono što neki sudionici na političkoj sceni ne shvataju jeste da predsjednik Crne Gore i Vlade Crne Gore dijele izvršnu vlast, a da kohabitacija predstavlja jedan model kada imamo situaciju u kojoj predsjednik države Crne Gore i predsjednik vlade su iz različitih političkih partija."

Zbog toga, ističe Vujović, dolazi do nekih tenzija, ali ukoliko bi bili iz jedne partije, dodaje on, ne bi bilo problema. 

"Kad govorim o političkoj krizi u kojoj smo se našli - prva stvar, često se nameće narativ i mišljenje da postoji neki dan D ovih dana, to jest kada stupi navodno ta odredba zakona, Član 63 Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Međutim, nije tačno, riječ je o krajnjem roku, znači dat je rok od godinu dana Upravi za nekretnine, organu nadležnom za poslove nekretnina do 8. januara da on evidentira i pokrene postupak za upis imovine, to jest u posjed države Crne Gore. Što znači da je onda katastar u obavezi da u roku od 15 dana izvršio upis. Znači da je Uprava za imovinu mogla to da uradi svaki dan - i danas i prije 15 dana i prije 30 dana, znači to je krajnji rok kad se gubi to pravo uslovno rečeno, što znači da iz toga bi proizašla i odgovornost onih lica odgovornih u Upravi za imovinu, odnosno u katastru, ukoliko nisu postupili u skladu sa zakonom. Što znači onda se postavlja pitanje čemu tolika drama u parlamentu? Iz razloga što se ništa značajno toliko neće desiti", navodi Vujović.

Ističe da oni koji su bili nadležni u Upravi za nekretnine, odnosno imovinu, mogli su to da urade kad god, imali su dovoljno prostora da tako nešto urade, i imali su obavezu da to urade. Tako da ako nisu, ocjenjuje on, može neka od organizacija da podnese krivične prijave protiv njih, jer su, kako navodi, zloupotrijebili svoja ovlašćenja time što nisu radili.

"S druge strane, mi smo došli u situaciju da se zbog tumačenja da li je u konkretnom slučaju bilo kvoruma, ili da li je sporan ili nije sporan mandate nove poslanice Zoronjić, ili eventualno njene poslanice Zoronjić, bespotrebno, ali s druge strane smo mi ušli u duboku krizu, jer se s pravom otvara pitanje da li je njen mandate tačan ili ne", kazao je Vujović za TVCG.

Ocjenjuje da imamo tri moguća scenarija razrješenja.

"Jedan je jednostavno da oni koji vrše vlast u Crnoj Gori, znači parlamentarna većina, ponovi ovaj postupak i jednostavno, da kažemo, izvini se građanima zbog proceduralih grešaka. S druge strane jeste da Ustavni sud interveniše u konkretnom slučaju ili po svojim ovlašćenjima na bazi određenih inicijativa i da jednostavno razriješi ovo pitanje. Ovdje se otvara pitanje, sud ne može da sudi o pravnom aktu koji nije stupio na snagu i da ga ocjenjuje da li je on zakonit, odnosno u skladu sa ustavom, već može samo da kažemo odluke kao što je izbor članova Državna izborna komisija. Ali može da iskoristi svoje nadležnosti da odlučuje o izbornim sporovima i da u konkretnom slučaju otvori pitanje da li je mandate zoronjićeve ispravan, odnosno validan ili ne. I treća opcija je da predsjednik Crne Gore potpiše nakon ponovnog odlučivanja skupštine u ovom sastavu. Naravno onda se otvara pitanje što ukoliko predsjednik ostane pri stavu da su odluke Skupštine Crne Gore, uključujući usvajanje ovih zakona, kako je i u obrazloženju istakao ništavni. Samim tim, on može da jednostavno ignoriše takvo glasanje skupštine, jer ni ta skupština u njegovom obrazloženju, zašto je odbio da potpiše ove zakone nema kvorum, odnosno kvorum je upitan zbog mandata Adžić-Zoronjić", rekao je on.

Vujović ponavlja da ulazimo u duboku krizu, te da je potrebna s jedne strane intervencija Ustavnog suda.

"Može, naravno, parlamentarna većina da pokrene u tom slučaju, ukoliko predsjednik odbije ili ignoriše da pokrene postupak, ocjene da li je došlo do kršenje ustava od strane predsjednika Crne Gore. Potrebna joj je većina, imaju istina upitnu ponovo u tom sastavu. OK, desi se da Ustavni sud odlučuje. Potrebno je da četiri od, u tom trenutku će vjerovatno biti pet članova Ustavnog suda, jer u međuvremenu ističe mandat, a s obzirom da im ističe mandate, prestaje i mandat zbog isteka mandata, Skupština Crne Gore ne može da im produži onda do izbora novoga najduže jednu godinu. Znači ponovo se nalazimo u jednoj Pat poziciju”", kazao je Vujović.

Na pitanje šta je rješenje, Vujović kaže da je "rješenje uvijek u dogovoru".

 "Rješenje u konkretnom slučaju… teško je vjerovati da je moguće da Ustavni sud donese odluku da Đukanović krši, ukoliko ne potpiše, to je jedna od opcija, jer potrebno je četiri od pet u tom trenutku članova Ustavnog suda. Rješenje je jedna od te tri opcije. Ja mislim da je rješenje uvijek u dogovoru”.

Vujović dodaje i da nije samo problem konkretno oko legalnosti odluka koje je Skupština donijela.

"Govorimo o jednom cijelom političkom procesu koji bi trebalo se dešava u narednom period u skupštini. Potrebno je do se dođe do kompromisa, da se izvrši, sprovede izborna reforma, to je zahtjev Evropske unije. Potrebno je izabrati dva člana Ustavnog suda, potrebno je članove Sudskog savjeta, gdje su potrebni ne samo glasovi većine trenutne, nego i opozicije, a to je odgovornost prije svega predsjednika parlamenta. Oni koji čine današnju vlast treba da se sjete koliko je bilo teško onaj prethodnoj vlasti kad ih je bojkotovala opozicija i kad su trebali da objašnjavaju Evropskoj uniji zašto nije postignut kompromis konsenzusom oko rješenja nekih pitanja. Znači lopta je, uslovno, rečeno u njihovoj polovini igrališta. Ja vjerujem da ukoliko se ne desi neko razrješenje veoma brzo, da će onda morati vjerovatno se uključi međunarodna zajednica, prije svega naši zapadni partneri, SAD ili Evropska unija, da pokušaju da jednostavno pomognu da se prevaziđe ovaj problem, jer ovaj problem može da ode prilično duboko i onda niko neće ništa dobro izvući iz svega ovoga, a posebno vlast”, zaključio je Vujović.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније