Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 11. 2013. 20:12 >> 20:12

RADNA GRUPA

Bez konačne verzije izbornog zakona

Radna grupa za izgradnju povjerenja u izborni proces nakon petosatne rasprave, još nije utvrdila konačan predlog izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Članovi grupe počeli su sjednicu, koja je još u toku, oko 14 sati a nakon višesatne rasprave nije postignut konačan dogovor o ključnim odredbama Izbornog zakona.

Predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) predložili su da se predsjednik Državne izborne komisije (DIK) bira u parlamentu apsolutnom većinom nakon javnog konkursa.

Predloženo je da to tijelo ima deset članova, po četiri predstavnika vlasti i opozicije, jednog predstavnika najjače manjinske liste i jednog predstavnika civilnog društva, nevladinih organizacija i Univerziteta.

Među četiri opoziciona predstavnika je i sekretar, koji bi imao pravo glasa.

Kopredsjedavujući Grupom, Milutin Simović precizirao je da je prijedlog DPS-a da parlament za člana stalnog sastava DIK-a, na osnovu javnog konkursa, na prijedlog Administrativnog odbora, bira jednog predstavnika civilnog sektora, koji je stručan za izborno zakonodavstvo, a nije bio član nijedne partije u prethodnih deset godina.

"Kriterijumi su da je taj kandidat učestvovao na monitoringu izbora, međunarodnim misijama, da ima naučne radove iz ove oblasti, da je javno je prepoznatljiv i da nije član partije", rekao je on.

Član Grupe iz Demokratskog fronta Goran Danilović rekao je da za njega prihvatljiv ponuđeni model uređenja DIK-a, ali da se prvo mora regulisati ko može da se prijavi na konkurs za člana tog tijela ispred civilnog sektora.

"Smatram da prednost moraju da imaju kanidati koji imaju preporuke nevladinih organizacija koje su u prethodnih pet godina učestvovale u izradi izbornog zakonodavstva i u monitoringu izbora", pojasnio je Danilović.

Simović je kazao da je za njega prihvatljiva takva formulacija ali da ne može da saopšti stav partije prije konsultacija.

Miodrag Vuković iz DPS-a smatra da nevladine organizacije treba da se "drže daleko od državne administracije", jer, kako je naveo, moraju biti na distance zbog praćenja sprovođenja zakona.

Front i Socijalistička narodna partija na današnjoj sjednici nijesu uspjeli da dogovore ko ima pravo da predlaže čelnike Opštinskih izbornih komisija i sekretara DIK-a.

Danilović je saopštio da to pravo treba da imaju izborne liste, dok je njegov kolega iz SNP-a, Neven Gošović ocijenio da to treba da isključivo pripada političkim partijama.

Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju ponovio je da partije ne bi trebalo da dobijaju novac za svoje posmatrače.

"To bi bilo finansiranje partija mimo zakona o njihovom finansiranju, i taj trošak koji bi iznosio više od million EUR je neopravdani i nije u javnom interesu. To se najbolje vidjelo na predsjedničkim izborima kada su partijski posmatrači javili centralama različite rezultate a DIK se nije oglašavao", rekao je Koprivica.

Jasavić je predložila „da se u okviru postojećeg budžeta strankama nivelišu davanja“. Radna grupa ranije je produžila rok za izmjenu izbornog zakonodavstva do petka.
(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније