Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

10. 01. 2021. 08:31 >> 22:14
14

VUJOVIĆ

"Umjesto bahatog DPS-a, bahata nova vlada"

Dio javnosti sa pravom je bio razočaran u ponašanje prethodne vlasti i njene koruptivne djelove. Međutim, učinci nove klerikalne, prosrpske Vlade su gora verzija najmračnijih strahova, ocijenio je za Pobjedu Zlatko Vujović, politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora CEMI-ja.

Nova vlast, kako je rekao, javno ignoriše propise, bahato raspolaže sa budžetskim sredstvima mimo propisa, imenuje svoje ljude protivno propisima, vrši pritisak na nepodobne da podnesu ostavke.

"Umjesto bahatog DPS-a dobili smo bahatu novu Vladu", rekao je Vujović.

Vujović je ocijenio da je, "nakon preuzimanja vlasti od SPC, naredni cilj promjena nacionalne strukture stanovništva na popisu".

Popis test za građansku Crnu Goru

Poručio je da će popis biti veliki test za građansku Crnu Goru.

"Crna Gora, nažalost, nikako da izađe iz političke krize. Kriza je toliko duboka da se samo transformiše. Ideološka podijeljenost društva, uz stalne podsticaje iz Srbije, Rusije i Republike Srpske, te snažnu medijsku kampanju, dovela je do snažne radikalizacije jednog dijela javnosti. Ogromna sredstva koja su uložena u finansiranje parapolitičkih, paracrkvenih organizacija, tradicionalnih i socijalnih medija iz Srbije i Rusije imaju svoj rezultat", rekao je Vujović.

Podstiču, kaže, radikalizam jedne i nadaju se strahu druge strane.

"No, u Crnoj Gori tako snažna radikalizacija prosrpskog bloka neće podstaći strah kod druge građanske, crnogorske, bošnjačke, muslimanske i albanske strane, već reakciju… 'klatno će ponovo da se okrene na crnogorsku stranu'. Ovo budi jačanje crnogorskog identiteta jer, nažalost, ponovo se Crna Gora našla na istorijskoj prekretnici", ocijenio je Vujović.

Naredni cilj promjena nacionalne strukture

Prema njegovim riječima, postaje jasno da je nakon preuzimanja vlasti od SPC naredni cilj promjena nacionalne strukture stanovništva na popisu.

"Jasno je da ako se uspije izvršiti pritisak na dio stanovništva da promijeni svoju nacionalnu orijentaciju iz Crnogorac u Srbin, a to se osjetno statistički osjeti, čeka nas treća faza onoga što je najavio predsjednik (Aleksandar) Vučić na pres konferenciji 6. januara 2020. Ustavna prekompozicija Crne Gore po uzoru na Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju, odnosno kako reče Vučić, da Srbi imaju prava nalik statusu Srba u Bosni, odnosno Albanaca u Makedoniji. Crna Gora se nalazi u riziku da izgubi karakter građanske i pretvori se u nacionalnu srpsku državu slično Srbiji i Republici Srpskoj. I tu nema nikakvih nepoznanica. Nažalost, popis će biti veliki test za građansku Crnu Goru, da li dolazak SPC na vlast i miješanje Srbije u političke procese u Crnoj Gori može dovesti do rušenja koncepta građanske države. Stoga je potrebno da svi budu svjesni toga. Na popisu će se odlučivati građanski karakter Crne Gore", istakao je Vujović.

Kazao je da je "jedan dio javnosti sa pravom bio razočaran u ponašanje vlasti i njene koruptivne djelove". Međutim, dodao je Vujović, učinci nove klerikalne, prosrpske Vlade su gora verzija najmračnijih strahova.

Teško iz krize, kad vlada nema težinu

Prema njegovim riječima, teško je naći put iz političke krize kada Vlada „nema stvarnu težinu“.

"Nažalost, teško je doći do rješenja kada Vlada i premijer nemaju stvarnu težinu. Oni nemaju stvarnu podršku pralamentarne većine, a odluke se donose van parlamenta i van Vlade. To postaje sve vidljivije", kazao je Vujović.

Istakao je da bi se, "u normalnoj situaciji premijer i predsjednik države sreli i riješili ne toliko brojna pitanja u kojima je potreban dogovor".

"Stiče se utisak da Vlada ne uspijeva da udovolji brojnim zahtjevima SPC i zahtjevima brojnih partija vladajuće koalicije, koji su sve nestrpljiviji, jer shvataju da konstrukcija sadašnje Vlade nije stabilna. Veliki dio tih zahtjeva su klijentelističkog karaktera. Javna je tajna da su se ambasadorska mjesta kao najatraktivnija već našla pod udarom klijentelističkih zahtjeva. Mnoga su obećanja data. Slično kao što je riječ o naimenovanjima za pozicije pomoćnika ministara, ali i brojna druga na dobro plaćene pozicije u javnim institucijama i javnim preduzećima", istakao je Vujović.

Ocijenio je da sukob predsjednika Crne Gore i Vlade oko ambasadorskih mjesta može da bude velika šansa za crnogorsku diplomatiju.

Različiti scenariji

"Da zaštiti crnogorsku diplomatiju od brojnih klijentelističkih rješenja. Ako Vlada spriječi DPS uhljebe, a predsjednik Crne Gore uhljebe nove vlasti, može to da bude sjajna vijest za Crnu Goru. Najgore bi bilo da kompromis bude klijentelistička podjela ambasadorskih mjesta", smatra Vujović.

On kaže da su mogući različiti scenariji na sjednici Skupštine 20. januara i nakon nje.

"Jasno je da vladajuća većina ima zadatak da ponovo izglasa zakone po svaku cijenu. A cijena je velika. Ponovo imamo bojkot parlamenta od opozicije. Imamo blokadu drugih procesa, a sve to je sad na teret sadašnje vladajuće većine", ocijenio je Vujović.

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније