Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 01. 2021. 10:47 >> 10:54
52

ZEKOVIĆ UVJEREN

"Čestitka Krivokapića neprijateljska prema BiH"

Premijer Zdravko Krivokapić čestitanjem Dana Republike Srpske učinio je neprijateljski čin prema Bosni i Hercegovini (BiH), smatra bivši državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković. Smatra potrebnim da se uputi izvinjenje institucijama i narodima BiH, dok bi crnogorskom parlamentu, kako je rekao, trebalo podnijeti predlog za provjeru povjerenja Vladi Crne Gore.

Komentarišući medijske napise da je Krivokapić telefonom čestitao Dan RS predsjednici Željki Cvijanović, Zeković kaže da je Krivokapić na taj način "iskazao nepoštovanje prema međunarodno priznatoj zemlji i njenim institucijama".

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 2016. godine, po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, donio odluku prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao Dana RS neustavno, jer je diskriminišuće u odnosu na građane RS koji nijesu Srbi.

"Međunarodna zajednica, još ranije, jasno je saopštila da je 'Ustavom BiH nedvosmisleno utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH'. Neprihvatljivo je da se predsjednik crnogorske Vlade miješa u unutrašnja pitanja između dvije grane vlasti u BiH, birajući stranu nepriznavanjem odluke Ustavnog suda BiH", kazao je Zeković.

Povjerenje koje mu je ukazala Skupština Crne Gore, izborom za predsjednika Vlade, ne podrazumijeva, kaže Zeković, "na bilo koji način da osporava kredibilitet i legitimitet institucija i afirmiše nesprovođeje sudskih odluka druge države".

"Praznik koji je Krivokapić čestitao direktno i nesporno je inspirisan 9. januarom 1992. godine kada je održana Skupština srpskog naroda u BiH, bez učešća drugih naroda i kao takav 'nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja'. Ovo je ozbiljan incident kojim se narušava kredibilitet institucija BIH i multietnički karakter tamošnjeg društva. Ljudska prava su bila sastavni dio crnogorske vanjske politike", rekao je Zeković.

Podsjeća da je na regionalnom i međunarodnom planu Crna Gora bila prepoznata po proaktivnosti i jasnoj podršci inicijativama o ljudskim pravima, izgradnji otvorenog društva i građenju dobrih odnosa sa svim susjedima.

"Dovoljno zabrinjavajući razlozi da se uputi momentalno izvinjenje institucijama i narodima BiH a Skupštini Crne Gore podnese prijedlog za provjeru povjerenja aktuelnoj Vladi", zaključio je Zeković.

Пратите нас на

Коментари52

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније