Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 01. 2021. 11:50 >> 11:51
4

KOPRIVICA

"Način vođenja politike CG udaljava od EU ciljeva"

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica smatra da način shvatanja i vođenja politike od strane parlamentarnih partija nastavlja da udaljava Crnu Goru od ispunjenja političkih kriterijuma za članstvo u EU. Koptivica kaže da je, ako se taj trend nastavi, gotovo izvjesno, da crnogorska država i društvo neće, u skorije vrijeme, doživjeti neophodnu transformaciju.

"Nakon kvalitetnog početka rada Skupštine, u prethodnih dvadesetak dana, došli smo u situaciju gotovo identičnu onoj iz prethodnog saziva Parlamenta – tenzije, proceduralni trikovi, bojkot i nepostojanje dijaloga postale su njegovo glavno obilježje. Veoma su rijetki poslanice/ci koji govore o izbornoj reformi, izboru Vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda. Neke druge, “važnije” teme, kreiraju ambijent u Parlamentu čiji je glavni označitelj nepostojanje suštinskog sadržaja politike", istakao je on.

Koprivica kaže kako naše društvo plaća preveliku cijenu višegodišnjem zapletu vezanom za Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Ističe da su uloge su, doduše, zamijenjene ali je suština ostala ista.

"Donošenje Zakona bez kvalitetne javne rasprave, ponoćne sesije i glasanja i njegovo postavljanje kao centralne teme politike u Crnoj Gori. Naravno, CDT razumije da je za nekog ova tema zaista važna, ali prepoznaje i dnevnopolitičku upotrebnu vrijednost ove vrste političkog pristupa i potrebu vlasti i njima bliskih grupacija da ovaj zakon hitno bude usvojen i opozicije da politički profitira u novim okolnostima. Ali, zaista je krajnje vrijeme da se i vlast i opozicija zapitaju da li je došao momenat da se sporna i teška pitanja rješavaju u otvorenom političkom dijalogu koji bi ishodovao “paketom” koji ovo društvo izvodi iz sukoba, nesporazuma i daje zamah procesu EU integracija", naglasio je on.

Vrijeme je, dodaje Koprivica, da se svi zapitamo da li možemo sebi priuštiti još jedan mandat Skupštine koji liči na prethodni. On pita kakve bi to imalo posljedice po naš razvoj?

"Da li je politički profit zaista važniji od dobrobiti zajednice? Da li dalje političko udaljavanje i zaoštravanje tenzija ostavlja ikakve šanse za neophodni dogovor, koji bi omogućio da institucije sistema profunkcionišu," pita Koprivica.

Ukoliko se ne prekine sa ovim načinom rada, Crna Gora će ostati blokirana u EU integracijama, kaže on.

"A nama će ostati dosta prostora da dovršimo rasprave o temama koje su bitne za sistem vrijednosti koji dominira crnogorskom politikom".

On je sve političke aktere pozvao na odgovornost i podsjetio ih da su popularnost izmjerili na izborima koji su završeni.

Kaže da je sada vrijeme da se mjere njihovi učinci na rješavanju postojećih problema, neophodnim reformama i ispunjavanju ciljeva sa evropske agende za koje imaju nepodijeljenu društvenu podršku. Krajnje je vrijeme da se u institucije vrati dijalog, a sadržaj u politiku, zaključio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније