Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 01. 2021. 15:03   >>  15:07 13

KOPRIVICA

DIK atakovao na Ustav, zakon i izbornu volju

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da su se stekli novi osnovi za dopunu krivične prijave protiv članova Državne izborne komisije (DIK), koji su, kako je ocijenio, atakovali na Ustav i zakon.

Poslanici parlamentarne većine, njih 41, podnijeli su 31. decembra krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv članova DIK-a koji su odbili da verifikuju mandat poslanice Građanskog pokreta URA Suade Zoronjić.

Koprivica je na konferenciji za novinare Kluba poslanika Demokrate - Demos - Mir je naša nacija predstavio dokaze u vezi sa, kako je rekao, protivustavnim postupanjem DIK-a krajem decembra prošle godine.

„Stekli su se novi osnovi za dopunu krivične prijave protiv članova DIK-a koji su atakovali na Ustav, zakon i izbornu volju građana od 30. avgusta“, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, iz mora opstrukcije, koja je primijećena u djelovanju „ekstremne i radikalne opozicije", proizilaze jasni dokazi da je posrijedi bilo protivustavno i protivzakonito djelovanje DIK-a sa ciljem da blokira rad državnih institucija i obesmisli izbornu volju građana.

Na konferenciji za novinare prikazan je snimak sa pete sjednice prvog proljećnog redovnog zasijedanja, koja je zapocela 23. juna prošle godine.

Koprivica je naveo da je na početku te sjednice bilo prisutno samo 12 poslanika, da nije utvrđen kvorum i da ga nije ni bilo.

On je rekao da je na toj sjednici podnijeta ostavka poslanika Demokratske partije socijalista Nikole Divanovića.

"Tada DIK nije prebrojavao poslanike, on na to i nema pravo. Tada su ispoljili različite aršine, tada se nijesu bavili utvrđivanjem kvoruma, nego su dostavili izvještaj o popuni upražnjenog mjesta“, kazao je Koprivica.

On je rekao da je sjednica Skupštine koja je održana 28. decembra prošle godine bila regularna i da je započela utvrđivanjem kvoruma.

„Kada se održavala peta sjednica nije bilo poslovničke mogućnosti da se glasa onlajn i nije bio uveden institut sjednice na daljinu“, naveo je Koprivica.

Kako je kazao, tada je DIK potvrdio mandat, iako je ostavka podnijeta na sjednici koja je započela bez kvoruma i njegovog utvrđivanja.

„Ovim se jasno pokazuje da su članovi DIK-a, umjesto da vrše službene dužnosti, bili instrumentalizovani u partijske svrhe. Oni su prekršili svoju dužnost i počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja“, rekao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, iz svega toga proizilazi da se radi se o „organizovanoj akciji navođenja članova DIK-a da postupaju kako nikad nijesu, krše propise i pokušaju da prekroje izbornu volju građana“.

Upitan kako komentariše navode da se prilikom raspodjele funkcija po „dubini“ radi o političkom zapošljavanju, Koprivica je naveo da ne postoji nijedan zvanični akt o tome i da ne želi da komentariše medijske spekulacije.

Na pitanje da li će tražiti od DIK-a da verifikuje mandat Zoronjić, on je odgovorio da je već utvrđen taj mandat, potpuno regularno.

Koprivica je kazao da će sjednica Skupštine koja je zakazana za 20. januar biti održana u skladu sa pravom i Poslovnikom.

„Nemam informaciju da je neko u samoizolaciji, ali i da jeste Poslovnikom su predviđene sve pravne pretpostavke za učešće i odlučivanje na sjednici na daljinu i uveden institut sjednice na daljinu“, rekao je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније