Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 01. 2021. 14:29 >> 22:48

JURATOVIĆ-RADULOVIĆ

Crna Gora ima podršku Njemačke na putu ka EU

Crnoj Gori predstoji zahtjevan period u kojem će imati snažnu podršku SR Njemačke u svim oblastima od značaja za proces pregovora sa EU, kazao je predsjedavajući Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu Josip Juratović. On je ukazao na značaj dijaloga između različitih nosilaca vlasti, i istakao da Evropska unija, suprotno vjerovanjima mnogih, u svoju porodicu neće primiti stabilokratije, već samo i isključivo zrele demokratije.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas, tokom prvog dana posjete SR Njemačkoj, sa predsjedavajućim Josipom Juratovićem i ostalim članovima Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu.

Radulović je istakao da susreti sa njemačkim zvaničnicima predstavljaju jasan signal vanjskopolitičkog opredjeljenja nove Vlade, imajući u vidu da je to ujedno i prva organizovana posjeta nakon stupanja na dužnost šefa crnogorske diplomatije.

Parlamentarci su, kako kaže Radulović, prenijeli poruku da Njemačka podržava evropski put Crne Gore.

"Postoji jasna i nedvosmislena podrška Vladi Crne Gore. Takođe je pohvaljena inicijativa premijera Krivokapića, potpredsjednika Abazovića i predsjednika parlamenta Bečića da se započne dijalog sa drugim institucijama i predsjednikom Đukanovićem kako bi se izbjegle eventualne blokade", poručio je Radulović.

Naglasio je da su sadržajni odnosi Podgorice i Berlina izuzetno značajni za naš evropski put, koji predstavlja jedan od ključnih postulata našeg vanjskopolitičkog operedjeljenja. Dijalog na visokom nivou i intenzivna saradnja na svim poljima mora ostati glavno obilježje odnosa naše dvije države, istakao je ministar Radulović.

Predsjedavajući Juratović čestitao je ministru Raduloviću na novoj funkciji, te potvrdio snažnu podršku SR Njemačke evropskim aspiracijama Crne Gore, uz ocjenu da su kvalitetne reforme ključ daljeg napretka i društvenog razvoja.

Sastanak je, kako kažu iz Ministarstva vanjskih poslova, bio prilika da Radulović sa sagovornicima razmijeni mišljenja o aktuelnim pitanjima koja se tiču trenutne političke situacije u Crnoj Gori.

Pored predsjedavajućeg Juratovića, sastanku su prisustvovali Eberhard Breht (SPD), Karl-Hajnc Bruner (SPD), Renata Alt (FDP), Tomas Haker (FDP), Fridrih Ostendorf (Zeleni) i Aleksander Noj iz Ljevice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније