Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 01. 2021. 16:25 >> 16:25
3

PARLAMENTARNA VEĆINA

Traže odgovore od SDT-a u vezi sa članovima DIK-a

Šefovi klubova poslanika parlamentarne većine zatražili su od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da saopšti šta je preduzelo u cilju procesuiranja predsjednika i članova Državne izborne komisije (DIK), za koje se sumnja da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Iz parlamentarne većine podsjećaju da je proteklo 15 dana od kada su podnijeli krivičnu prijavu protiv predsjednika DIK-a Alekse Ivanovića i članova Komisije koji su odbili da pošalju izvještaj o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta.

„Da li je SDT saslušalo osumnjičene? Da li je izdao nalog Upravi policije da prikupi neophodne podatke? Da li je SDT preduzelo druge radnje po službenoj dužnosti u cilju rasvjetljavanja događaja od 28. decembra“, kaže se u zajedničkom saopštenju.

Podsjeća se da je DIK bio u obavezi da konstatuje činjenicu da upražnjeni poslanički mandat pripada narednom kandidatu prema redosljedu sa konstituenta liste kojoj pripada i dostavi izvještaj Skupštini o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta.

Kako se navodi, DIK nije imala apsolutno nikakvu nadležnost da procjenjuje da li je takav zahtjev osnovan ili ne.

„Odredbom člana 104 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano je da, ako odborniku, odnosno poslaniku koji je izabran sa koalicione izborne liste prestane mandat iz razloga utvrđenih u članu 101 tog zakona, za odbornika, odnosno poslanika izabraće se onaj kandidat prema redosljedu sa konstituenta liste kojoj on pripada", kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je nadležnost DIK-a propisana članom 32 Zakona o izboru odbornika i poslanika odnosi isključivo na podnošenje izvještaja Skupštini Gore o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta.

„Umjesto da konstatuju činjenično stanje i Skupštinu o tome obavjeste, kako bi funkcionisala u punom kapacitetu u skladu sa nespornom izbornom voljom građana, dio članova DIK-a postaju članovi kriminalne organizacije koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža“, kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je nakon novih dokaza još jasnije da su predsjednik i članovi DIK-a, koji su odbili da pošalju izvještaj o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta, izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

„Zato tražimo da STD da odmah i bez odlaganja preduzme mjere iz svoje nadležnosti“, kaže se u saopštenju šefova poslaničkih klubova Demokratski front - NSD, DNP, UCG, RP, Demokrate - Demos - Mir je naša nacija, Socijalističke narodne partije Crne Gore, Demokratski front - PZP i Crno na bijelo.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније