Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 01. 2021. 15:47 >> 15:53
2

ĐUKANOVIĆ-URBAN

CG da nastavi proevropsku vanjsku politiku

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora Republike Češke Karela Urbana, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

"Predsjednik je uz visoke ocjene međudržavnih odnosa, zahvalio ambasadoru na inicijativi za razgovor, i kontinuiranoj nedvosmislenoj podršci Češke evropskoj i evroatlantskoj perspektivi Crne Gore i regiona. On je iskazao zahvalnost i za podršku koju region ima od Višegradske grupe, čemu Češka daje značajan ton i impuls.

Predsjednik je uspješnom ocijenio i saradnju dvije zemlje u okviru NATO-a, uz izraženu nadu da će to uskoro biti i u okvirima EU, kao rezultat opredjeljenja Crne Gore da bude dio evropskog sistema vrijednosti i kontinuiranog razvoja demokratije, što je vrednovano i članstvom u Alijansi. Na toj liniji, ukazao je na značaj nastavka procesa pridruženja i punog ujedinjenja EU u cilju snaženja geopolitičke pozicije Evrope i revitalizacije evro-atlantskog partnerstva-važne tekovine i zajedničke vrijednosti Evrope i SAD", navedeno je u saopštenju.

Đukanović je uz očekivanje da uslovi što prije dovedu do realizacije ranije dogovorenih posjeta na najvišem nivou, zahvalio za ekspertsku podršku te zemlje evropskom putu Crne Gore, posebno u oblasti pravde, unutrašnjih poslova i finansija.

"Uz sve dobro do sada, možemo ići i dalje u pravcu jačanja saradnje u ekonomiji u obostranom interesu", ocijenio je on.

Ambasador Urban je uz zahvalnost za prijem potvrdio da ZB i politika proširenja ostaju jedno od najviših prioriteta češke vanjske politike.

"Urban je ocijenio da je Crna Gora uvijek bila dobar primjer stabilnosti i napretka, što se ilustruje i vidljivim rezultatima. On je iskazao uvjerenje da će Crna Gora nastaviti prozapadnu i proevropsku vanjsku politiku, uz ocjenu da je bezbjednost i stabilnost ZB, koji je i geografski i kulturološki dio Evrope, zajednički vitalni interes ne samo EU, već i cijele Evrope".

Ambasador Urban je ponovio da će Crna Gora imati punu političku i stručnu pomoć na putu ka EU, i izrazio nadu da će Crna Gora nastaviti sve ono što je uz evropsku podršku urađeno u procesu reformi i izgradnje institucija.

 Đukanović i ambasador Urban su razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori i regionu.

U razgovoru je istaknuta važnost dobre saradnje institucija dvije zemlje u vremenu pandemije, koja je kako je ambasador Urban kazao, bila odlična i na evropskom nivou.

Predsjednik je zahvalio na vrijednoj medicinskoj pomoći Češke crnogorskom zdravstvenom sistemu za borbu protiv pandemije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније