Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dojče vele ]

15. 01. 2021. 10:28   >>  10:30 12

RADULOVIĆ

“Nadam se da će Đukanović prekinuti opstrukciju"

Šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović kazao je kako se nada da će predsjednik Milo Đukanović odustati od bilo kakvih planova daljeg opstruiranja rada vlade, što bi, kako je poručio, moglo da dovede do protesta i eventualno destabilizacije.

“Nakon događaja iz februara prošle godine postalo je jasno da predsjednik Đukanović neće pomoći tranziciji vlasti i još uvijek na svakom koraku pokušava da je opstruira. Ali nova crnogorska vlada ne podržava taktiku ukopavanja u rovove i beskrajne igre moći. Zato su predsjednik i potpredsjednik vlade, Krivokapić i Abazović, kao i predsjednik parlamenta Bečić, uputili predsjedniku poziv za otvorene razgovore o kohabitaciji. Ne iz slabosti, nego zato što se osjećaju odgovornim za svoju zemlju”, kazao je Radulović u intervjuu za Dojče vele.

Govoreći o odnosima u regionu Radulović je naveo da Vlada ima „doktrinu nultog problema“ sa svim susjedima.

“Crna Gora, iako nije snažna ekonomski ili vojno, ipak svojim primjerom želi da utiče na odnose u regionu. To se odnosi i na Srbiju s kojom želimo da imamo najbolje odnose zasnovane na principu dvije nezavisne zemlje, međusobnom poštovanju i zasnovane na principu nemiješanja u unutrašnje stvari. I što je možda još važnije, da imamo odnose zasnovane na nivou sistema, dakle da bez obzira na to ko je na vlasti, čak i ako se vladajući ne slažu po svim pitanjima, budu bliske i sarađuju”, poručio je šef diplomatije.

I u tom smislu, kaže da nova Vlada u potpunosti želi da resetuje odnose sa Srbijom i da, kako je naveo, krene ispočetka.

“I ja sam zato već na samom početku uputio poziv ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću da dođe u Podgoricu, a isto je i premijer Krivokapić učinio pozvavši srpsku premijerku Anu Brnabić da dođe u Crnu Goru krajem ovog mjeseca. Mislim da su to neki znaci prijateljstva koje Crna Gora kao dobar susjed pruža prema Srbiji”, zaključio je Radulović.

Povodom posjete Njemačkoj, kazao je kako postoje mnogo razloga zbog kojih bi Njemačka trebalo za svakog novog ministra spoljnih poslova neke zemlje zapadnog Balkana da bude zemlja koju prvu posjećuje.

“Posjetom Njemačkoj mislim da šaljem i jasan signal u kojem smjeru želimo da ide naša zemlja, a to je naravno punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Ovo je i prilika da se zahvalimo Njemačkoj na podršci koju nam pruža na putu u Evropsku uniju, ali i na podršci novoj crnogorskoj vladi u njenom nastojanju sprovođenja reformi”, zaključio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније