Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 01. 2021. 13:50 >> 14:14
1

NIKŠIĆKA URA

Ispitati partijsko zapošljavanje u Domu starih

Svakog dana javljaju nam se sugrađani, koji nezadovoljni konkursom u Domu za stare pokušavaju da pronađu zaštitu od partijskog zapošljavanja i nepotizma odlazeće vladajuće garniture u Nikšiću, saopštio je član nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA Mirko Pavićević.

''Došli smo u posjed audio materijala, na kom se može čuti da jedan specijalista elektro-inžinjer, sa prosjekom 9.90 sa specijalističkih studija, ne može da radi na mjestu šefa održavanja, iako je konkursom predviđeno visoko obrazovanje i godinu dana rada za to radno mjesto”, saopštio je Pavićević.

Kako je kazao, direktor Doma za stare u Nikšiću Veselin Bulatović ne poštuje zakone Crne Gore, niti uvažava pripravnički staž kao radno iskustvo.

,,Da li stepen invaliditeta jednog roditelja treba da bude glavna stavka za dobijanje posla u Domu za stare? Kako neko sa srednjom školom može na konkursu ostvariti pravo na rad, a po konkursu, je potreban fakultet za pomenuto radno mjesto. Jasno je da je upravo riječ o partijskom zapošljavanju i o nepotizmu DPS-a, ali i SD-a. Oni još uvijek ne znaju da Nikšićanke i Nikšićani pamte i duže od njih i od aktuelnog predsjednika Opštine Nikšić Milutina Simovića”, naveo je Pavićević.

Kako napominje, konkursna pitanja i testovi za Bulatovića su budalaština, budući da mu u kancelariji svakodnevno sjedi penzionisani bivši predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, kao i par lokalnih “tajkuna”.

,,Jasno je da mu donose spiskove ljudi koje mora zaposliti. Odbijanjem Bulatovića da kandidatima koji nijesu izabrani omogući uvid u dokumentaciju krši se član 50 Zakona o radu Crne Gore, gdje se stiče uslov da tužilaštvo pokrene postupak protiv Bulatovića za zloupotrebu službenog položaja, nepotizam i neprofesionalnost”, tvrdi Pavićević.

Pavićević navodi da nikšićka URA ima saznanja da su pojedini ugovori sklopljeni i u novembru i decembru 2020. godine, iako se još uvijek ne zna kada će Dom početi da radi.

,,DPS, svjestan činjenice da se bliži izborni poraz na lokalnim izborima u martu 2021. godine, pokušava da oteža rad novoj lokalnoj vlasti. Samim tim narušava sve zakone države Crne Gore, naravno na uštrb građana Nikšića”, istakao je on.

Predsjednica odbora URE u Nikšiću, Tatjana Bečanović, kazala je da je očigledno riječ o dugoj praksi DPS-a – pretvaranju zapošljavanja u partijsku mašineriju.

,,Ovo nije prvi put da tako nešto čine, ali se nadam da jeste posljednji. To je DPS praksa koja veoma dugo traje. Na ovaj način se ugrožavaju životi i pravo na rad, što je jedno od osnovnih ljudskih prava. Molimo sve građane i građanke Nikšića da prijave ovakve slučajeve, pogotovo sada kada imamo političke mehanizme da im se suprotstavimo. Mi ćemo uvijek reagovati“, navela je Bečanović.

Kako je još istakla, pravična politika zapošljavanja je jedna od najvažnijih politika URE, kako na lokalu, tako i na nivou države.

,,Tekst konkursa moraće da bude u potpunosti ispoštovan. Kandidatima će se bodovati i vrijednovati stručna sprema i sve reference, a biće formirana i rang lista, na osnovu koje će se znati i moći utvrditi ko je i zbog čega zauzeo određeno mjesto na njoj. Kandidati će biti o svemu blagovremeno obaviješteni“, kazala je Bečanović.

Pavićević i Bečanović pozvali su i Upravu za inspekcijske poslove da izvrši kontrolu zapošljavanja u Domu za stare Nikšić.

,,Ubrzo ćemo to uraditi i pismeno formalno-pravno, kako bi se izvršila kontrola zapošljavanja. O svemu ćemo obavijestiti javnost, jer smo sigurni da u toj ustanovi skoro pa ništa nije urađeno na zakonit način”, zaključili su na pres konferenciji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније