Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 01. 2021. 15:07 >> 15:07
7

LEPOSAVIĆ

Vlada opredijeljena da čuva vjersku raznolikost

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić danas je u video poruci čestitao svim građanima Crne Gore Međunarodni dan vjerskih sloboda.

 On je poručio da je 15. januar datum kada je prije više od 200 godina prvi put u istoriji donijet moderni zakon o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Leposavić je kazao da pravo na slobodu vjeroispovijesti podrazumijeva pravo svakoga lica bez obzira na svojstva i lične razlike da sam ili u zajednici sa drugima , javno ili privatno ispoljava svoju vjeru ili uvjerenje i svoje običaje.

"To je vrlo važno i značajno za Crnu Goru s obzirom na to da vjerska raznolikost koja postoji u Crnoj Gori je i kulturna i običajna raznolikost, to je ujedno i bogatstvo Crne Gore, i mi smo svi, a naročito Vlada opredijeljeni da do kraja tu raznolikost čuvamo i slavimo, a ne da njome manipulišemo i da je zapostavljamo", saopštio je ministar.

Ministar se u svom obraćanju osvrnuo i na dešavanja tokom protekle godine, koja su kako je rekao, vrlo važna jer smo imali prliku da vidimo "koliko može biti opasna i za građane frustrirajuća politička manipulacija ili još gore zloupotreba vjerskim pravima i slobodama".

Takođe, prošla godina je, tvrdi on, pokazala koliko je zajedništvo građana i njihov odlučan stav da mirnim putem brane svoja vjerska prava i slobode bitan.

"Taj stav doveo je do toga da smo na početku ove godine pred potvrđivanjem Zakona o slobodi vjerospovijesti po drugi put, na početkom jedne nove ere a to je era u kojoj će vjerska prava i slobode biti u potpunosti zaštićeni, a same crkve i vjerske zajednice slobodne u svom vjerskom životu i u svojim poslovima bez ikakvog miješanja sa strane izvršnih organa vlasti i u tom smislu slobodne da se razvijaju i da žive onako kako to njihova autonomna pravila i vjerski obredi nalažu", poručio je Leposavić.

On je kazao da je 15. januar zato datum koji služi da nas podsjeti na to koliko su zajedništvo, tolerancija i suživot između različitih a opet i sličnih vjerskih zajednica i crkava važni i da to treba da bude opredjeljenje svih nas kao građana. Opredjeljenje Vlade je u tom pravcu nesumnjivo i do kraja programa će istrajavati upravo na tome da ono što su prava i slobode vjerskih zajednica i vjernika budu ispoštovani i unaprijeđeni - tvrdi Leposavić.

"Dijalog koji je počeo između predstavnika izvršne vlasti sa jedne i vjerskih zajednica sa druge strane će biti nastavljen i postaće manir. Ova Vlada i ovo ministarstvo želi da na dnevnom i sedmičnom nivou ima ono što se zove stalni i kontinuirani dijalog po ugledu na neke druge zemlje razvijenije u ovom pogledu i ovoj sferi ljudskih prava, tako da nijedno pitanje nikada ne može da ostane niti ispod stola niti zaboravljeno, odnosno da nijedan interes i nijedno pravo građanina ili vjernika ne bude zaboravljeno. Sigurni smo da je to najbolji put da u budućnosti ono što je ogroman potencijal i ogromno bogatstvo Crne Gore bude zaista prepoznato i unaprjeđeno na dobrobit svih građana", zaključio je Leposavić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније