Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Biljana Rovčanin [ TVCG ]

18. 01. 2021. 19:39 >> 19:46
9

KONSULTACIJE U MVP

"Druge namjere iza 'sječe' diplomata"

Ministarstvo vanjskih poslova trebalo je danas da otpočne konsultacije s ambasadorima. Iz tog resora, međutim, našoj Televiziji nijesu željeli da potvrde, ali ni da demantuju da li će biti sastanaka i kada, a do početka Dnevnika TVCG o konusltacijama nijesu se ni zvanično oglašavali. Sagovornici Dnevnika sumnjaju da se iza, kako kažu, "sječe" diplomata kriju druge namjere Vlade te da se time šalje loša poruka domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Konsultacije sa ambasadorima uobičajne su u diplomatskoj praksi, ali je kaže neuobičajan način na koji su se u ministarstvu vanjskih poslova odlučili na taj potez, kaže za Antenu M bivši ministar vanjskih poslova Crne Gore i naš nekadašnji ambasador u Sloveniji i Kini Branko Perović.

"Vi prvo pozovete sedam ambasadora i to preko novina, pa su onda dobili poziv i svi ostali na sastanak, uz sugestiju da kupe kartu u jednom smjeru. Ja nisam čuo za takav slučaj, neobičan je i zato izuzetan. Moguće je da se iza toga kriju neke druge namjere", kazao je bivši ambasador Branko Perović.

Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta tvrdi da je legitimno pravo vlade da opozove ambasadore ili ih pozove na konsultacije. Sporan je, međutim, tvrdi Radulović način komunikacije nadležnih sa ambasadorima.

 "Ne možemo govoriti o kršenju obaveza, ugrožavanju državnih interesa, kada su u pitanju ambasadori koji su dobro radili svoj dio posla. A reći to tako na osnovu političke afilijacije svoje ili tuđe nije primjereno ni u diplomatskoj ni u institucionalnoj komunikaciji", kazao je Radulović.

I za bivšeg ambasadora Perovića problematično je kaže obrazloženje Vlade da su opozvani ambasadori radili protivno interesima države.

“Prilično revolucionarnim načinom se pokušava promijeniti nešto što se ne bi trebalo mijenjati jer spoljno politički kriterijumi, pravci i pravila nove vlasti su, u osnovnim postulatima, kompatibilni sa onom stare vlasti, a ovi ambasadori su upravo otišli na službu da slijede tu vrstu orjentacije vlastite zemlje”, ističe Radulović.

Zbog svega toga, Radulović smatra da je Vlada posla lošu poruku zemljama domaćinima tih ambasadora.

"Vrlo je neprimjereno o sospstvenim ambasadorima i problemima govoriti tokom međunarodnih posjeta, kao što smo imali priliku da čujemo prije nekoliko dana. Naši evropski prijatelji su bili pomalo iznenađeni svim onim što je rečeno na pres konferenciji u Berlinu."

Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sve diplomatsko-konzularne predstavnike da dođu u Crnu Goru do 18. januara zbog održavanja ambasadorskih konsultacija ali o formatu u terminu sastanaka, iako su najavili javnost nijesu obavijestili. Ranije je vlada je opozvala sedmoro ambasadora čiji opoziv predsedjnik Crne Gore Milo Đukanović odbio da potpiše.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније