Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 01. 2021. 14:00   >>  14:01

VUKČEVIĆ

U postupanju Skupštine GG nema ništa problematično

Sekretar Skupštine Glavnog grada i predsjednik Izborne Komisije Glavnog grada Veselin Vukčević kazao je da se u postupanju Izborne Komisije Glavnog grada i Skupštine Glavnog grada prilikom popune odborničkih mjesta na sjednici održanoj 29.oktobra prošle godine, ne može se dokazati “nedosljednost” DIK, zato što u tom postupanju nema ništa “problematično”.

Demokratska Crna Gora poslala je prođle sedmice medijima snimak na kom se vidi, kako navode, kako predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih omogućava učešće dva odbornika DPS-a online, kao i učešće iz susjednih sala, kada je čitao izvještaj izborne komisije Glavnog grada i konstatovao i ostavku i popunu upražnjenih odborničkih mjesta.

Vukčević je kazao da želi da pomogne u traganju za suštinom.

“Ne ulazeći u očiglednu političku potrebu i motive da se “problematizuje” postupanje Izborne Komisije Glavnog grada prilikom popunom odborničkih mjesta, a samim tim i postupanje Skupštine Glavnog grada, kao predsjednik Izborne komisije Glavnog grada ukazujem da je Izborna Komisija, predsjednik Skupštine i Skupština na sjednici od 29.oktobra prošle godine, postupila u skladu sa  Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o izboru odbornika i poslanika, Statutom i Poslovnikom Skupštine”, navodi se u saopštenju.

Ukazivanjem na postupanje Izborne Komisije Glavnog grada i Skupštine  Glavnog grada, u ovom slučaju, ne može se dokazati “nedosljednost” DIK-e, zato što, kako je kazao, u  tom postupanju nema ništa “problematično”.

“Odbornica u Skupštini Glavnog grada Jadranka Milošević i odbornik Vladimir Bulatović podnijeli su ostavke na odborničku funkciju 19.oktobra 2020.godine. Izborna komisija Glavnog grada, je 26.oktobra iste godine, sačinila Izvještaje o popuni ovih upražnjenih odborničkog mjesta i dostavila ga predsjedniku Skupštine  i odbornicima zajedno sa ostavkama i uvjerenjima o izboru odbornika. Skupština Glavnog grada je na sjednici održanoj 29. oktobra 2020.godine konstatovala prestanak odborničkog mandata Jadranki Milošević i Vladimiru Bulatoviću, upoznala se sa izvještajima Izborne Komisije Glavnog grada o popuni ova dva odbornička mjesta i potvrdila mandate odborniku Ejdinu Abdoviću i Ranku Miliću”, podsjeća Vukčević.

Prethodno je predsjednik konstatovao da je na sjednici prisutno 43 odbornika, što znači da je postojao kvorum u trenutku kad  je konstatovan prestanak odborničkih mandata, odnosno potvrđivanje mandata novim odbornicima.

“Prema tome, odbornici su podnijeli ostavke između dvije sjednice Skupštine, Izborna Komisija je dostavila Izvještaj o popuni prije sjednice Skupštine 29.oktobra, a na sjednici je konstatovan prestanak mandata odbornicima koji su podnijeli ostavke i potvrđen mandat novim odbornicima. Na ovoj sjednici je postojao kvorum, o čemu postoji dokaz u kompletnom video zapisu i stenogramu sa sjednice”, navodi se u saopštenju.

Sve je, kako je kazao, urađeno u skladu sa odedbama člana 101 stav 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojima je propisano da prestanak mandata konstatuje nadležna skupština, na prvoj narednoj sjednici, u skladu sa članom 38 tačka 16 Zakona o lokalnoj samoupravi, koji propisuje da skupština vrši potvrđivanje mandata odbornicima, kao i odredbama člana 64 Poslovnika kojima se uređuje tok sjednice i utvrđivanje prisustva odbornika.

“Da li je ovako urađeno na sjednici Skupštine Crne Gore 28.decembra 2020.godine?  Nije, ali to je problematika kojom se , koliko sam u saznanju, bave nadležni državni organi. Suština je, ipak , u poštovanju Ustava, zakona i Poslovnika. Ako to izostane nedosljednost se ne može dokazati ni skraćivanjem video priloga, ni “problematizovanjem” rada Izborne Komisije Glavnog grada, a ni naknadnim izmjenama Poslovnika. Spas je možda u onoj ekspertskoj “ko može više, može i manje”, ali Skupština  Glavnog grada i Izborna Komisija neće biti dio te problematike”, zaključio je Vukčević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније