Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković [ TVCG ]

20. 01. 2021. 20:25 >> 20:25
2

DRUŠTVENE MREŽE

"Za govor mržnje nema opravdanja"

Govor mržnje i prijetnje putem društvenih mreža nijesu rijetka pojava, pogotovo što virtuelni svijet daje privid anonimnosti. Stoga, poruka socijalnih radnika i psihoterapeuta je jasna-nacionalizam rađa nacionalizam, te bi veliko „NE” trebalo reći bilo kakvom govoru mržnje. Apeluju i na političare da izvagaju svaku javno izrečenu riječ, jer one utiču na javno mnjenje.

Primjeri prijetnji i govora mržnje putem društvenih mreža i medija kojima svjedočimo poslednjih godina,dokazuju da nacionalizam još samo u teoriji može da zvuči prihvatljivo, i to ako ga vidimo kao ljubav prema naciji, kulturi ili istoriji, poručuju stručnjaci. U praksi, kažu, nacionalizam je samo jedan prihvatljiviji naziv za šovinizam.

"Ta uvjerenja najčešće su takva da druge vidimo kao one koji su ugrožavajući za nas, da je svijet u principu jedno opasno mjesto i s obzirom na to sebe doživljavamo kao žrtvu i kao nekog ko mora da se brani. I zapravo u toj odbrani sebe forsiramo sopstveni nacionalizam što je opet napad , odnosno proganjanje druge strane. I u tom smislu zaključak je da nacionalizam rađa nacionalizam", navodi psihoterapeutkinja Darija Petović-Bambur.

Nažalost govor mržnje se širi... I nije dostupan samo na društvenim mrežama, već i uživo.

"Taj online prostor još uvijek mnogi doživljavaju kao nešto što nije realno, i taj prostor daje nekakav privid anonimnosti pa se čini da je lako i dožvoljeno izreći prijetnje, neprimjerene komentare, uvrede i slične neprimjerene stvari. Vrlo često taj izliv mržnje putem intereneta i nema veze sa osobom kojoj se upućuje, nego je možda proizvod nekih ličnih frustracija ali i društvenih frustracija koje su se nakupile", kazala je Dijana Popović - Gavranović, socijalna radnica i porodična phiterapeutkinja.

Šta god je uzrok prijetnji ili govora mržnje za takvo ponašanje nema opravdanja, poručuju naše sagovornice. Od presudne važnosti je da svi kažu - to je neprimjereno ponašanje.

"Ne može samo pravosudni sistem time da se bavi nego i svi mi koji smo svjedoci govora mržnje u različitim životnim prostorima. Važno je da oni koji su javni djelatnici da vode računa o riječima koje izgovaraju zato što sluša javnost . Jer onda se stiče utisak da živimo u nekom neprijateljskom svijetu,gdje je puno neprijateljstva i da je to neprijateljsko ponašanje dozvoljeno", navodi Popović - Gavranović.

"Jedan nivo bi bio od vrha, od onih koji su najodgovorniji, a to su oni koji vode državu bilo da su na poziciji moži ili u opoziciji , jer su oni ti koji šalju glavne poruke i dakle neko mora prestati prvi, a u tom smislu je jako važna i pojedinačna odgovornost, jer nacinalizam jeste sredstvo manipulacije", ističe Petović-Bambur.

A toj manipulaciji u prilog ide to što se informacije brzo šite i što je auditorijum mnogo veći... Ipak, ne smije se uzvratiti istom mjero, već jasno reći ne govoru mržnje i posao prepustiti pravosudju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније