Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 11. 2013. 21:30 >> 21:31
2

DRUGA FAZA

Lekić: Šanse za promjene u pravosuđu

Crnogorska vlast i dalje na apstraktan način doživljava zahtjev Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za uspostavljanje vladavine prava u Crnoj Gori, ocijenio je lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić.

 

On je Televiziji Mojkovac kazao da vrh vlasti i tužilačko-pravosudnih organa, zbog čije je saradnje EU zatražila promjene Ustava, odnosno novi način izbora tužioca, i dalje manifestuju izigravanje traženih promjena.

"Očigledno da bi htijeli da se, umjesto nezavisnih, profesionanih, kompetentnih tužilaca i sudija, ponovo izaberu provjereno poslušni kadrovi koji su, nažalost, kompromitovali pravosudni sistem u Crnoj Gori", rekao je Lekić.

On je naglasio da, zbog onih koji su se u pravosuđu nedostojno stavili u službu vrha vlasti, ne treba generalizovati stanje i ne istaći da u pravosudnom sistemu postoje nezavisne sudije i tužioci koji profesionano i odgovorno obavljaju svoju dužnost.

"Iako izvršene promjene Ustava predstavljaju značajnu normativnu pretpostavku za neophodne novine, one same po sebi neće suštinski promjeniti stanje u vrhu tužilačko-pravosudnog sistema", smatra Lekić.

Prema njegovim riječima, potrebne su još dvije faze, a naredna podrazumjeva primarno izbor vrhovnog državnog tužioca i sudija Ustavnog i Vrhovnog suda.

Treća faza je, kako je naveo, na djelu potvrđeno funkcionisanje nezavisnog pravosudno tužilačkog sistema.

Lekić je kazao da se "sada nalazimo u drugoj, izuzetno važnoj fazi".

On je ocijenio da svi činioci demokratske javnosti, svjesni velike sistemske šanse i dobronamjerne podrške EU i SAD za utemeljivanje pravne države, treba da se založe za klimu u društvu koja će stimulisati dolazak nezavisnih, profesionalnih, iznad svega nekorumpiranih ličnosti na čelo tužilačko-pravostudnih institucija.

"Smatram, baš ovdje u Mojkovcu, gradu ujedinjene opozicije na proteklim, pa i sadašnjim izborima, da upravo ta opozicija, a to sasvim odgovorno tvrdim u ime DF-a, neće tokom izbornog postupka tražiti takozvane svoje tužioce i sudije", kazao je Lekić.

On je rekao da je poznato "ko ih je do sada tražio i nalazio, ko i ovoga puta želi da izigra utemeljenje nezavisnog pravosudnog sistema".

"Zato apelujem da svi nezavisni i opozicioni subjekti, partije, nevaladine oragnizacije, nezavisni mediji, nekorumpirani, samostalni intelektualci, da se svi založimo kako bi ohrabrili nezavisne, hrabre profesionalce iz pravosudnog sistema da se slobodno kandiduju i učestvuju u izbornom procesu", naveo je Lekić.

On je poručio da u ovom trenutku svima treba da je prioritet da na čelo visokih pravosudno tužilačkih institucija dođu oni koji će dosljedno braniti ustav i zakone, i na koje neće moći uticati nijedna politička grupacija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније