Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 01. 2021. 10:44   >>  10:56 3

BEČIĆ ODGOVORIO

Šćepanović nije obrazložio odluku Ustavnog suda

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da predsjendik Ustavnog suda Budimir Šćepanović ni u kom vidu nije obrazložio razloge postupanja tog suda, koji je parlamentu bio dao rok od 15 dana da se izjasni o ocjeni ustavnosti Odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Bečić je to kazao odgovarajući predsjedniku Ustavnog suda Budimiru Šćepanoviću na njegovo saopštenje od 20. januara. On je podsjetio da je aktom Ustavnog suda Crne Gore U-II br. 6/21, od 18.1.2021. godine, Skupštini Crne Gore određen rok od 15 dana za dostavljanje odgovora i dokumentacije. To je, kaže Bečić urađeno, iako je Ustavnom sudu bilo dobro poznato da taj rok Skupština u periodu Ustavom određenog vanrednog zasijedanja ni u kom slučaju ne može ispoštovati.

"Riječ je o najkraćem mogućem roku predviđenim Poslovnikom Ustavnog suda za dostavljanje odgovora i potrebne dokumentacije. Više je nego jasno da je tako određen rok u neskladu sa načinom rada i rokovima za sazivanje i održavanje sjednice Skupštine u periodu vanrednog zasijedanja", kazao je Bečić.

On Šćepanoviću poručuje da u reagovanju od 20. januara 2021. godine ni u kom vidu nije obrazložio razloge takvog postupanja Ustavnog suda.

"Međutim, ukazali ste da ste u saznanju da je na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore komentarisan rok za davanje odgovora Ustavnom sudu i da su iznesene neosnovane tvrdnje u odnosu na sudiju izvjestioca u tom predmetu; da je odredbom člana 10 stav 1 alineja 1 Poslovnika Ustavnog suda propisana zabrana davanja podataka o sudiji izvjestiocu i savjetniku kojima je predmet raspoređen, što je u konkretnom slučaju očigledno prekršeno; kao i da neutemeljene komentare iznijete na sjednici Skupštine Crne Gore u odnosu na sudiju izvjestioca u ovom predmetu odbacujete kao apsolutno neosnovane", dodaje Bečić.

On u odgovoru šćepanoviću ističe da je na sjednici Prvog vanrednog zasijedanja u 2021. godini, dana 20.1.2021. godine, u svojstvu predsjednika Skupštine, upoznao Skupštinu sa sadržinom akta Ustavnog suda U-II 6/21 od 18.1.2021. godine, kao i sa obrazloženim zahtjevom Skupštine Crne Gore kojim je od Ustavnog suda traženo da odredi drugi objektivni rok u kojem će Skupština biti u mogućnosi da, poštujući Ustav i Poslovnik Skupštine, ostvari svoje pravo i izvrši zakonom utvrđenu obavezu dostavljana odgovora Ustavnom sudu po podnesenom predlogu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

"Na sjednici sam, takođe, konstatovao da nijesam u posjedu informacije, ali da sam uvjeren da je predsjedniku Ustavnog suda rok od 15 dana za odgovor tražila sutkinja Desanka Lopičić, što ne abolira predsjednika Ustavnog suda, jer je on potpisao taj dopis Skupštini. Dakle, kazao sam da iznosim svoje uvjerenje na koje imam pravo imajući u vidu ukupnoj javnosti dobro poznata dešavanja u Ustavnom sudu, ali nijesam iznio tvrdnju u smislu rezolutnog stave da je sutkinja Desanka Lopičić sudija izvjestilac u pomenutom predmetu. Štaviše, gotovo u istoj rečenici sam ostavio mogućnost da je moja procjena pogrešna, pri čemu sam ukazao da će Ustavni sud ako ocijeni za shodno naći način da me demantuje. Vašim navodima da sam iznio neosnovane tvrdnje i neutemeljene komentare u odnosu na sudiju izvjestioca u konkretnom predmetu, upravo ste Vi, a ne ja, predsjedniče Suda, saopštili da je sutkinja Desanka Lopičić sudija izvjestilac u ovom predmetu", ističe Bečić.

On dodaje da je Šćepanović našao za shodno da odbaci kao neosnovanu i njegovu "ozbiljnu sumnju u namjere Ustavnog suda Crne Gore”, a da pritom, kako je kazao, ni u kom vidu nije obrazložio razloge zbog kojih je Ustavni sud Skupštini kao učesniku u postupku po prvi put odredio rok od 15 dana za dostavljanje odgovora i dokumentacije po podnesenom predlogu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti osporenog akta Skupštine.

"Na kraju, gospodine predsjedniče Ustavnog suda, u posljednjem stavu Vašeg reagovanja, u kojem ste zahtjev i razloge Skupštine za produženje roka za dostavljanje odgovora i dokumentacije ocijenili opravdanim i zasnovanim na Ustavom i Poslovnikom utvrđenim rješenjima, saglasno čemu ste donijeli odluku da produžite pomenuti rok Skupštini za još 15 dana, dali ste najbolju argumentaciju svakoj mojoj s tim u vezi izgovorenoj riječi na Prvoj vanrednoj sjednici Skupštine u 2021. godini. Uostalom, na donošenje odluke o produženju roka odlučili ste se tek nakon održane sjednice Skupštine, iako ste imali priliku da to pitanje riješite do momenta održavanja sjednice, i tako poštedite instituciju na čijem se čelu nalazite dešavanja koja su uslijedila, a sve nas uskratite za povod za sačinjavanje ovog i prethodnih dopisa", zaključio je Bečić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније