Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Antena M ]

23. 01. 2021. 10:20   >>  11:14 22

LUKOVAC

Argumente MVP nemoguće dokazati i prihvatiti

Bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac kaže da se ambasador može vrati po nalogu Ministarstva vanjskih poslova, odnosno Vlade, ali tu, kako dodaje, nije zadovoljena procedura koja je dosta jasno utvrđena Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Jedino razumno rješenje je, kaže Lukovac za Antenu M, da se postigne saglasnost između predsjednika i Vlade.

Podsjetimo, juče je predjednik Milo Đukanović ponovio da neće potpisati ukaz o opozivu jer bi time kako je kazao, saučestvovao u blaćenju ljudi.

Nakon toga ministar vanjskih poslova Đordjije Radulović kazao je da Vlada može uputiti notifikaciju drugoj državi kojom oni, kako kaže, prestaju biti ambasadori.

"U našoj dosadašnjoj praksi nije bilo takvih slučajeva. Ukoliko Ministarstvo i Vlada odluče da neće više sarađivati sa ambasadorom, da ga neće plaćati, oni ne mogu praktično da rade. S druge strane ambasadora opoziva šef države, država u kojoj služi taj amabasador je obaviještena kroz taj opoziv predsjenika da on više nije u službi. On može da se vrati po nalogu Ministarstva odnosno Vlade, ali tu nije zadovoljena procedura koja je dosta jasno utvrđena Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", kaže Lukovac.

Jedino razumno rješenje je, smatra Lukovac, da se postigne saglasnost između predsjednika i vlade.

"Ako predsjednik ne dobije potrebnu argumentaciju koja je uvjerljiva, koja je istinita, onda Vlada treba da odustane od takvog plana. Ove argumente koje su oni dali to apsolutno niko ne može da dokaže i da prihvati takvo objašnjenje. Ukoliko oni ostanu pri tome znači da više nema uslova za rad ambasadora i ambasade što bi značilo da Crna Gora ne bi bila predstavljena u nekoj od tih zemalja na način kako je to primjereno odnosima i uobičajeno u diplomatskoj praksi", upozorava Lukovac.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније