Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

24. 01. 2021. 19:41 >> 19:48
7

BERANE

Grafiti prekrečeni, nadležni da reaguju

Mediji su aktuelizovali priču o uznemiravajućim porukama koje su ispisane na objektu u beranskon naselju Dolac. Iz Uprave policije saopštavaju da su grafiti sa gnusnim porukama usmjerenim protiv manjinskih naroda nastali 2019. kada je policija postupila po tom predmetu. Govor mržnje osudio je predsjednik beranske Opštine Dragoslav Šćekić kao i opštinski odbor DPS-a kojem lokalna vlast pripisuje taj nedobronamjerni čin.

Kada nastaju u znak poštovanja prema umjetnosti ili nekoj ličnosti, grafiti obične fasade pretvaraju u prave likovne atrakcije. Zidovi napuštenih objekata često u urbanim sredinama, sa atraktivnim grafitima, bojama i porukama, postaju zanimljiviji.

Dok umjetnike inspirišu urbane priče koje niču na fasadama u formi grafita, vandali u ilegali svojim neskrivenim i uznemiravajućim porukama ostavljaju tragove nepoštovanja i mržnje. Mediji su ovih dana aktuelizovali jednu takvu priču. Zidovi napuštenog objekta u beranskom naselju Dolac prekriveni su grafitima koji šalju poruku netolerancije, sa neperimjerenom ikonografijom i porukama, i za svaku su osudu.

Uznemirujući grafiti i natpisi usmjereni protiv Muslimana, Bošnjaka i Albanaca ne smiju proći bez reakcije nadležnih, upozoravaju iz Bošnjačke stranke. Navode da zastrašujućim porukama neko želi da poremeti dobre prijateljske i komšijske odnose i zato očekuju od Vlade i lokalne uprave da pronađu aktere prijetnji i uvreda i sudski ih procesuiraju. Neljudski i nedobronamjeran čin vandala osuđuje i prvi čovjek Berana, Dragoslav šćekić.

U saopštenju za javnost navodi da poruke usmjerene protiv dostojanstva svakog građanina ni na koji način ne mogu ugroziti zajedništvo u Beranama. Šćekić, međutim, ovakav sraman potez pripisuje DPS-u i strukturama tajnih službi, koje, kako stoji u saopštenju, i dalje rade pod kontrolom bivšeg režima. Iz DPS-a odbacuju takve optužbe.

"Demantujemo sve ono što je došlo na račun DPS-a na ovu temu i koristim priliku da na najoštriji način osudim sve ono što se dešava u vezi sa ispisivanjem grafita i da osudim sadržaje tih grafita koji su usmejrenim prema ljudima koji pripadaju drugim narodima ili drugim nacijama a prije svega manjinskim narodima", kazao je Draško Došljak iz OO DPS- a Berane.

Grafiti koji su danas na zahtjev predsjednika beranske Opštine Dragoslava Šćekića prekrečeni, prema našim saznanjima datiraju iz ranijeg perioda.

Iz Uprave policije Televiziji Crne Gore je potvrđeno da su grafiti sa govorom mržnje na zgradi u naselju Dolac nastali još 2019. godine, te da nastavljaju da se bore protiv takvih pojava.

I u DPS-u očekuju da će vinovnici biti privedeni pravdi. Većinsko Berane, poručuju, pripada onim ljudima koji razmišljaju na način suživota i karakterišu grad koji je dobio visoko priznanje Ujedinjenih nacija kao "Grad, vjesnik mira".

Vanja Rakonjac, TVCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније