Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

25. 01. 2021. 07:03 >> 16:48
21

ĐENERO

Da diplomate ne valjaju, ne bi CG ušla u NATO

Diplomatska se mreža jako teško i sporo gradi, a lako ju je razbiti i deprofesionalizovati u vrlo kratkom vremenu. Kapaciteti države Crne Gore su ograničeni i treba ih štititi, smatra hrvatski analitičar Davoi Đenero.

U intervjuu Pobjedi kaže da je "samo tako odbacivati izgrađene diplomate krajnje opasno".

"Osim, naravno, ako vam nije cilj pretvoriti se u beogradsku provinciju, koju će diplomatija Republike Srbije zastupati u svijetu, u skladu sa državnim rezonom Srbije, a ne interesima Crne Gore", rekao je Đenero.

Dva su, kaže, vrlo zabrinjavajuća elementa u vezi nove crnogorske vlade.

"Jedan je pitanje do koje je mjere ta vlada zaista evropski i evroatlantski orijentisana, a drugi, meni se čini važniji je: u kojoj je mjeri aktuelna administracija uopšte lojalna crnogorskoj državi i njenoj ustavnosti. Čini se da ni na jednu od ove dvije zagonetke nema jednoznačnog i konačnog odgovora", rekao je Đenero.

Kako je rekao, da crnogorska diplomatija nije valjala, "ona ne bi mogla sprovesti pristupanje Crne Gore NATO savezu".

"Niti bi postigla bitno bolje rezultate u pristupnim pregovorima s EU od Srbije. Kao i u Hrvatskoj, kapaciteti države su ograničeni, i treba ih štititi. Samo tako odbacivati izgrađene diplomate krajnje je opasno. Osim, naravno, ako vam nije cilj pretvoriti se u beogradsku provinciju, koju će diplomatija Republike Srbije zastupati u svijetu, u skladu sa državnim rezonom Srbije, a ne interesima Crne Gore. Čini se da patroni današnje administracije u Podgorici, kako oligarsi koji kadruju sastav, a pogotovo zastupnici interesa državne crkvene organizacije Republike Srbije, imaju upravo takav politički interes. Diplomatiju Crne Gore valja razoriti, jer nam ionako ne treba, kao što nam ne treba državnost – misle oni. I u tome im Dritan Abazović prostodušno drži lopovske ljestve", ocijenio je Đenero.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније