Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 01. 2021. 17:19 >> 17:22

RADULOVIĆ

Intenzivna saradnja Vlade sa sistemom UN u Crnoj Gori

Vlada Crne Gore realizuje sadržajnu i intenzivnu saradnju sa sistemom Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori, istakao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Radulović je danas imao odvojene sastanke sa novoimenovanim rezidentnim koordinatorom sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori Piterom Landbergom i v.d. predstavnika Kancelarije UNHCR Adrijanom Edvardsom.

"Tokom sastanka sa rezidentnim koordinatorom Landbergom, ministar Radulović je istakao da Vlada Crne Gore realizuje sadržajnu i intenzivnu saradnju sa sistemom UN u Crnoj Gori. Šef crnogorske diplomatije je izrazio posebnu zahvalnost za pomoć koju je UN obezbijedila tokom pandemije COVID-19. Kako je naglasio, Crna Gora se i dalje suočava sa socio-ekonomskim posljedicama pandemije, a kao trenutni prioritet izdvojio je nabavku prvih doza vakcina za naše tržište u što skorijem periodu. U tom pogledu, istakao je i značaj COVAX mehanizma", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Kako se navodi, Radulović je izrazio uvjerenje da će, na temeljima dosadašnje prakse i iskustva, uspješna saradnja biti nastavljena i nadograđena kroz izradu i implementaciju novog Integrisanog programa saradnje (UNDAF) za period 2022-2026. Dodao je da dostizanje ciljeva održivog razvoja predstavlja jedan od nacionalnih prioriteta, naglasivši da njihovo ispunjavanje u potpunosti korespondira sa procesom pristupanja Evropskoj uniji.

Landberg je pozdravio opredjeljenje Crne Gore da aktivno učestvuje u regionalnim inicijativama Ujedinjenih nacija.

"Komplementarnost dva ključna razvojna procesa u zemlji – pristupanja EU i ostvarivanja Agende održivog razvoja, pokazatelj su da je saradnja Crne Gore i Ujedinjenih nacija usmjerena ka suštinskom ostvarivanju nacionalnih priortieta zemlje. Uvjeren sam da će naš predstojeći zajednički rad na identifikaciji prioriteta novog petogodišnjeg ciklusa saradnje ojačati put Crne Gore u tom pravcu", kazao je Landberg.

Na sastanku su razmatrane teme od značaja koje su u fokusu UN sistema u Crnoj Gori, s posebnim osvrtom na pitanje ljudskih prava i socio-ekonomske politike u periodu koji slijedi.

"Ministar Radulović je u razgovoru sa v.d. predstavnika Kancelarije UNHCR-a Edvardsom naglasio da Crna Gora i UNHCR imaju sadržajnu saradnju, posebno u vremenu pandemije COVID-19, sa ciljem zaštite ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su i migranti, izbjeglice, apatridi i raseljena lica. Šef crnogorske diplomatije je kazao da, osim zacrtanog spoljnopolitičkog pravca Crne Gore, multilateralne platforme omogućavaju malim zemljama da realizuju nacionalne prioritete. Na toj liniji, zahvalio je na kontinuiranoj podršci UNHCR i naglasio da Crna Gora uplaćuje dobrovoljnu kontribuciju, kako bi učestvovala u finansiranju humanitarnih aktivnosti koje su izuzetno važne za pomoć najugroženijima", naveli su iz MVP-a.

Kako je sopašteno, Edvards je naglasio značaj Globalnog kompakta o izbjeglicama, koji predstavlja snažan iskorak u pravcu koordinisanog djelovanja međunarodne zajednice u pogledu masovnih kretanja izbjeglica i pružanja podrške zemljama prijema. U tom kontekstu, naglasio je doprinos Crne Gore, imajući u vidu naše iskustvo o prihvatu velikog broja izbjeglica tokom devedesetih godina.

Edvards je istakao i zajedničke napore UNCHR-a i EU u cilju obezbjeđivanja bolje zaštite izbjeglica i tražilaca azila u Evropi, te ukazao na značaj usaglašavanja EU pakta o migraciji i azilu, kojim se omogućava sveobuhvatan pristup u rješavanju ovih izazova, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније