Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 01. 2021. 12:50   >>  12:51

INICIJATIVA SDP-A

Traže da se razmotri mogućnost smanjenja poreza

Socijaldemokratska partija uputila je Inicijativu za konsultativno saslušanje na temu "Razmatranje smanjenja poreskih opterećenja po osnovu rada", skupštinskom odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

Kako se navodi u saopštenju SD-a koje je potpisao član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Raško Konjević, poslodavci u Crnoj Gori su zvanično najoporezovaniji u regionu. Na 100 eura neto zarade poslodavci plaćaju 64 eura obaveza državi.

"U ovakvim uslovima razumljivo je nezadovoljstvo poslodavaca, a posebno imajući u vidu da na svakom koraku vide nepravdu u dijelu nejednake primjene zakona. Ovakvim uslovima poslovanja država utiče na lošu konkurentnost naših kompanija i poštene poslodavce, kojih je većina, silom gura u nelegalnu ekonomiju. SDP već duži vremenski period insistira na zakonskom rasterećenju poreskih opterećenja po osnovu rada sa 64% na 53%. U dijelu ekonomsko-socijalnih predloga već duže vrijeme sugerišemo i povećenje iznosa minimalne zarade na 50% prosječne zarade, ili nešto preko 250 eura", navodi Konjević.

Usvajanjem ovog predloga, smatra on, značajno bi se rasteretila privreda i stvorila mogućnost za povećanje zarada koje gotovo osam godina stagniraju, kao i mogućnost daljeg investiranja koje je, pogotovo u kriznim godinama, od izuzetnog značaja za cijelu državu.

"Veoma je važno čuti šta o navedenom predlogu misle predstavnici Ministarstva finansija, Unije poslodavaca, Privredne komore Crne Gore i zainteresovane stručne javnosti. Mišljenja smo da država ne smije biti najgora prema najboljima kojima konstantno povećava namete, dok najgori ostaju izvan okvira zakona i tako stiču ekstra profit, dok će njihovi zaposleni i država ostati bez onoga što su njihovi, odnosno zajednički prihodi. Iz tog razloga SDP je i inicirala, odnosno obnovila zakonski predlog kojim tražimo umanjenje na zarade na teret poslodavca", navodi se u saopštenju.

Smatraju da umanjenje treba biti fazno kako bi Vlada širenjem osnovice i boljim radom inspekcijskih službi obezbijedila da se prihodi državnih fondova ne umanje u apsolutnom iznosu.

"Cijenimo da bi o ovom pitanju pored ministra finansija u Vladi Crne Gore Milojka Spajića, ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića, bilo korisno čuti i stav predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore Predraga Mitrovića i predsjednika Privredne komore Crne Gore Vlastimira Golubovića, ostajući otvoreni i za druge sagovornike čije je mišljenje relevantno na zadatu temu. Takođe, sve češće čujemo i zahtjeve poslovne zajednice koji ukazuju na visoka opterećenja koja otežavaju poslovanje posebno u okolnostima izazvanih korona virusom. Razlog za pokretanje konsultativnog saslušanja nalazimo i u činjenici da sada imamo novu političku realnost u kojoj su predstavnici današnje vladajuće koalicije davali podršku ovom predlogu SDP-a u prošlom mandatu, te očekujemo zakazivanje sjednice u vezi sa opravdanim zahtjevom crnogorske privrede", navodi se u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније