Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 01. 2021. 18:18   >>  18:30

KRIVOKAPIĆ

Zajedno za bolje pozicioniranje manjina

Temelj djelovanja Vlade biće podizanje stepena poštovanja ljudskih i manjinskih prava na najviši mogući nivo pa će se ukupna javnost, kroz postupanje rada Vlade i nadležnih resora, veoma brzo uvjeriti kako se ono što se želi može i postići, naveo je premijer Zdravko Krivokapić otvarajući sastanak sa predstavnicima šest nacionalnih savjeta.

Krivokapić je ponovio da nije istina da je Vlada iz sastava isključila predstavnike manjina i garantovao svim građanima bez obzira na nacionalnu pripadnost da će od ove Vlade dobiti isključivo poštovanje, uvažavanje i zaštitu prava.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić naveo je da je Crna Gora građanska država a da su sve kulture nacionalnih zajednica njene konstitutivne kulture.

Leposavić naglašava opredjeljenje države da nacionalne savjete zaštiti od bilo kakve politizacije i političkog uplitanja i da moraju biti slobodni u svom djelovanju. Država se neće miješati u rad i život nacionalnih savjeta, već isključivo stvarati pravnu infrastukturu i pratiti poštovanje zakona i Ustava, poruka je ministra Leposavića i Vlade.

Vlada, bez obzira na situaciju neće umanjivati budžete nacionalnih savjeta ali smatra da, dodatnim pravnim mehanizmima treba obezbijediti maksimalnu transparentnost trošenja budžetskog novca.

Svaki predstavnik savjeta pojedinačno iznio je sve što smatra dobrim u zakonskoj regulativi i primjeni, ali i ono što smatraju da zajedno sa Vladom valja unapređivati.

Kao ključne probleme nacionalni savjeti ističu: nedostatak novca za funkcionisanje i za društveni život članova njihovih zajednica, nedovoljno srazmjernu zastupljenost u državnoj upravi, nezadovoljstvo funkcionisanjem Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Iz Romskog savjeta preporučuju izmjenu izbornog zakonodavstva kako bi se toj zajednici omogućio niži izborni cenzus i politička zastupljenost u parlamentu Crne Gore.

Hrvatsko nacionalno vijeće predložilo je da se pripadnicima koji slave nacionalni praznik konkretne zajednice obezbijediti slobodan radni dan.

Savjet Muslimana Crne Gore iznio je stav da su vrijeme i praksa pokazali da treba mijenjati Zakon o manjinskim pravima i slobodama, i posebno su se zahvalili predsjedniku Vlade što je u razgovoru sa njima i o njihovim problemima pokazao ličnu i profesionalnu iskrenost.

Srpski nacionalni savjet naglasio je da su Srbi do sada kao nacionalna zajednica pretrpjeli najveću i najsnažniju diskriminaciju i zahtijevao prekid ovakve prakse.

Iz Albasnkog nacionalnog savjeta smatraju da u javnom servisu Radio i Televizije Crne Gore treba da postoji posbean kanal na albanskom jeziku.

Uz probleme koje su definisali kao karaktetistike funkcionisanja Bošnjačkog vijeća, zadovoljni činjenicom da su Vlada i resorni ministar Leposavić, te premijerova savjetnica za manjine Maida Gorčević otvorili široke konsultacije i pokazali spremnost da se konkretni problemi bez zadrške rješavaju, Bošnjačko vijeće saopštilo je da Vlada na njihovu podršku može da računa.

Sastanak je završen dogovorom o novom susretu, gdje će se zajednički tražiti rješenja za sve ono što su realni problemi u funkcionisanju nacionalnih savjeta i zaštiti prava manjina.

Leposavić je u svom izlaganju naveo da ovaj vid saradnje Vlade i nacionalnih savjeta postaje instutucionalna praksa i najavio novu rundu razgovora sa nacionalnim savjetima u veoma skorom roku.

Sastanku su se odazvali: Zvonimir Deković – Hrvatsko nacionalno vijeće, Ejup Nurković i Alisa Džogović Murić – Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Faik Nike – Albanski nacionalni savjet, Senad Sejdović i Ana Popović – Romski nacionalni savjet, Sabrija Vulić – Savez Muslimana Crne Gore, i Momčilo Vuksanović – Srpski nacionalni savjet.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније