Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 11. 2013. 17:33 >> 17:34
1

ODLUKA DPS-A

Uslovno prihvatljiva elektronska identifikacija

Kopredsjedavajući Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, Milutin Simović, pozvao je poslanike Demokratskog fronta da se ponovo uključe u rad tog tijela, i kazao da je za Demokratsku partiju socijalista uslovno prihvatljiv prijedlog za elektronsku identifikaciju birača.

Simović je rekao da je DPS od početka procesa pokazao odgovoran odnos i iskrenu namjeru da aktivno učestvuje u jačanju izbornog povjerenja u Crnoj Gori.

"Naš sud je i da su ostali učesnici u tom projektu demonstrirali istu namjeru. Pozivam sve članove Radne grupe na nastavak dijaloga, nakon pet mjeseci napornog i odgovornog rada", rekao je on novinarima u parlamentu.

 Simović je naveo da je do sada u Izbornom zakonu napraviljena 41 izmjena, a da je značajan dio njih napravljen „u susret očekivanju opozicije“.

"Podsjetiću da smo promijenili sastav i strukturu Državne izborne komisije, što je bilo posebno očekivanje i na čemu je opozicija posebno insistirala. Promijenili smo i način prikupljanja podrške izbornim listama i članove zakona o načinu glasanja putem pisama", rekao je on.

Simović je naveo da je DPS od prvog dana iskazala jasan odnos prema uvođenju elektronske identifikacije birača i da su podržali taj model. Simović je rekao da u DPS-u žele da nastave da traže odgovore na sve dileme.

"Čuveni član 68 koji se odnosi na elektronsku identifikaciju birača na glasačkom mjestu, koji je bio povod da se napusti dijalog, za DPS je uslovno prihvatljiv. Siguran sam da ćemo zajedno narednih dana doći do odgovora kako bismo došli do cjelovitosti tog rješenja", naveo je on.

Simović je rekao da je bitno da se zna kako će se putem pisma glasati prije izbora. "Imamo dileme, ne osporavajući potrebu da se prihvati nova tehnologija", kazao je on.

Upitan šta znači uslovno prihvatanje tog člana, Simović je rekao da u DPS-u u načelu prihvataju takav predlog, a da ostavljaju pojedinosti koje će dati odgovor na cjelovitost rješenja.

"Podržavamo sve što je dodatna kontrola garancija na biračkom mjestu, rješenja primjenljiva u praksi i održiva, ali ukazujemo na potencijalne rizike. Model nema pretjerano uporedna iskustva o elektronskoj identifikaciji birača", kazao je on.

Simović je rekao da će uputiti članovima Radne grupe poziv na novu sjednicu.

Član Grupe iz Fronta, Goran Danilović, kazao je da je došlo do promjene stava DPS-a ali ne i do promjene namjere.

"Ne možemo reći da smo presrećni zbog toga, ali je strah od pritiska međunarodne javnosti uslovio da kažu da je član 68 za njih načelno prihvatljiv. Sinoć smo tražili taj odgovor, a tada je bio prihvatljiv na nivou ideje", rekao je Danilović novinarima u parlamentu.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније