Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

03. 02. 2021. 17:22   >>  17:23 1

RADULOVIĆ SA AMBASADORIMA

Vlada posvećena ubrzanju pregovora sa EU

Nova Vlada posvećena je vanjskopolitičkim ciljevima, ubrzanju pregovora sa Evropskom unijom (EU) i dobrosusjedskoj saradnji, i istovremeno predano radi na borbi protiv korupcije, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, on je razgovarao danas sa ambasadorima Izraela, Švajcarske i Japana, Jahelom Vilanom, Ursom Šmidom i Tahakikom Kacumatom.

Na sastanku sa Šmidom, Radulović je ocijenio da Crna Gora i Švajcarska imaju sadržajne odnose, koje bi trebalo intenzivirati političkim kontaktima na najvišem nivou i saradnjom u domenu ekonomije i turizma.

„Radulović je kazao da je nova Vlada posvećena vanjskopolitičkim ciljevima, prije svega ubrzanju pregovora sa EU i dobrosusjedskoj saradnji, pri čemu istovremeno predano radi na borbi protiv korupcije, uz pristup koji podrazumijeva punu transparentnost“, navodi se u saopštenju.

On je istakao da se na taj način stvara povoljniji ambijent za privlačenje stranih direktnih investicija, što je jedan od prioriteta u bilateralnoj saradnji Crne Gore i Švajcarske.

Šmid je naglasio da Švajcarska, uprkos činjenici da je neutralna, podržava spoljnopolitički pravac Crne Gore.

On je saglasan sa tim da bi bilateralnu saradnju trebalo intenzivirati kroz povećanje broja švajcarskih investicija u sektoru turizma i nekretnina.

Na sastanku Radulovića i Vilana konstatovano je da Crna Gora i Izrael njeguju prijateljske i sadržajne odnose, i prepoznat je prostor za snaženje saradnje u narednom periodu.

Radulović je naglasio da dvije zemlje mogu mnogo naučiti jedna od druge, posebno u oblasti sajber bezbjednosti, visokih tehnologija i odbrane.

On je upoznao sagovornika sa planom oporavka ekonomije od negativnih posljedica izazvanih pandemijom COVID-a 19, uz naglasak na imunizaciju stanovništva.

„S tim u vezi, razmatrana je mogućnost kupovine određene doze vakcina od Izraela, kao države koja je svjetski lider u vakcinaciji stanovništva protiv koronavirusa“, kaže se u saopštenju.

Radulović je naveo da je uvjeren da će planirana posjeta premijera Zdravka Krivokapića Tel Avivu poslati jasnu poruku da je Crna Gora okrenuta saradnji sa najrazvijenijim državama svijeta i dodatno osnažiti bilateralne odnose.

Vilan je poručio da Crna Gora ima snažnog partnera u Izraelu.

Tokom sastanka sa Kacumatom, Radulović je ukazao na prijateljske odnose dvije države i posebno pohvalio koncept japanske Inicijative za Zapadni Balkan.

On je naveo da je uvjeren da će ona doprinijeti temeljnijem sagledavanju prepreka i potencijalnih izazova sa kojima se suočava region u pregovaračkom procesu sa EU.

Radulović je poručio da je ekspertska podrška Japana, kao jedne od najrazvijenih svjetskih država, od velikog značaja za socio-ekonomski napredak.

„Privlačenje investicija će svakako biti u fokusu našeg angažmana, budući da je jedan od ključnih prioriteta Vlade intenziviranje ekonomskih aktivnosti kroz diplomatske kanale“, kazao je Radulović.

Kako je naglasio, japanske investicije koje odlikuju visok stepen kredibiliteta su uvijek dobrodošle i poželjne.

Radulović je, kako je saopšteno, pozdravio saradnju u okviru razvojne pomoći, posredstvom Japanske agencije za međunarodnu saradnju.

On je istakao da je razmjena znanja i iskustava sa japanskim ekspertima u oblastima poput obrazovanja, održivog razvoja i ekonomije veoma važna za Crnu Goru.

Kacumata je naveo da je uvjeren da će bilateralni odnosi biti dodatno osnaženi u predstojećem periodu.

On je istakao da Japan pozdravlja sve napore Crne Gore na njenom putu ka EU i da će ta zemlja nastaviti da snažno podržava vanjskopolitičko usmjerenje Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније