Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 02. 2021. 09:50   >>  10:36

ŽIVKOVIĆ-POPA

Za dalji napredak važan nastavak reformi, a ne nazadovanje

Za dalji napredak u EU integracijama od presudne važnosti da Crna Gora ostvari dodatne rezultate, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa, kazala je ambasadorka EU u Crnoj Gori, Nj.E. Oana Kristina Popa.

Sa njom je razgovarao predsjednik Kluba poslanika DPS - LP.

Kako je saopšteno iz DPS-a, na sastanku se razgovaralo o političkom i društvenom ambijentu u Crnoj Gori, nakon održanih parlamentarnih izbora, 30. avgusta 2020. godine.

Živković je istakao da je DPS državotvorna partija, koju karakteriše jak demokratski kapacitet. Na to, kako je dodao, ukazuje i činjenica da je nakon održanih parlamentarnih izbora, DPS omogućila mirnu i demokratsku tranziciju vlasti.

"On je istakao da će Klub poslanika DPS - LP, biti partner u svim zakonodavnim aktivnostima Parlamenta koje promovišu demokratske vrijednosti i evropski put Crne Gore. Sa druge strane Demokratska partija socijalista neće dozvoliti urušavanje građanskog, multietničkog i multivjerskog koncepta države Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Kluba poslanika DPS - LP je podsjetio na dešavanja sa Četvrte sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2020. godini, održane 28.12.2020. godine, napomenuvši da će Ustavni sud dati konačnu riječ u postupku ocjene ustavnosti odluka i zakona koje su ponovo usvojeni 20.01.2021. godine.

“Odluka Ustavnog suda neće biti opredjeljujuća za povratak poslanika našeg kluba u proces rada Parlamenta, ali smo željeli i na ovaj način da ukažemo da je parlamentarna većina prekršila Zakon i Poslovnik”, istakao je Živković.

Ambasadorka Popa je, kako se dodaje, naglasila značaj pune institucionalne funkcionalnosti Skupštine kao ključnog mjesta za politički dijalog o temeljnim reformama na putu Crne Gore ka EU.

"Ambasadorka je ponovila da je za dalji napredak u EU integracijama od presudne važnosti da Crna Gora ostvari dodatne rezultate, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa", dodaje se u sapštenju.

Tokom razgovora predsjednik Kluba poslanika DPS - LP je, kako su kazali, iznio stav da zakoni koje je predložila parlamentarna većina: Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu i Predlog zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju nijesu u saglasnosti sa evropskom praksom i iskazao je bojazan da bi njihovim usvajanjem moglo doći do usporavanja procesa na putu evropskih integracija.

"Takođe, Živković je izrazio zabrinutost zbog širenja epidemije COVID-19 u Crnoj Gori kao i zbog činjenice da zbog neodgovornosti nove Vlade još uvijek nije počela imunizacija građana, zaključivši da će takve okolnosti ostaviti posljedice, kako po zdravlje ljudi, tako i po crnogorsku ekonomiju", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније