Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 02. 2021. 20:44   >>  20:48 1

DEMOKRATE BAR

Prodajom hotela "Sidro" bez posla ostaje 35 radnika

Privatizacijom hotela „Sidro“, realizovana je još jedna prodaja državne imovine, koja će godinu dana kasnije najvjerovatnije imati kao rezultat 35 radnika na ulici, rekao je danas Dragan Tufegdžić, predsjednik OO Demokrate Bar, na konferenciji za medije.

„Krajem 2019. godine, realizovana je još jedna privatizacija ili prodaja državne imovine, koja će evo godinu dana kasnije najvjerovatnije imati kao rezultat 35 radnika na ulici. Ništa čudno, jer smo se izgleda na takve aranžame odavno navikli“, rekao je Dragan Tufegdžić, predsjednik OO Demokrate Bar.

„U pitanju je prodaja hotela „Sidro“ koja je bila u vlasništvu AD Luke Bar. Kompanija „Goranović“ iz Nikšića kupila je hotel za 1.77 miliona eura. Prodaja ovog dijela državne imovine, menadžment je pravdao lošim finansijskim rezultatima rada hotela i da će se planirana sredstva utrošiti za nabavku lučke mehanizacije“, dodao je on.

Predsjednik barskih Demokrata naveo je da je investitor  imao obavezu da zadrži svih 35 zaposlenih u hotelu i da poštuje kolektivni ugovor Luke Bar koji se odnosi na zavisna društva. Samim tim, istakao je Tufegdžić, kupac se kupoprodajnim ugovorom obavezao da zadrži sve zaposlene u hotelu a da važeći kolektivni ugovor bude najvažniji akt zaštite prava ovih radnika.

„Naime, kolektivnim ugovorom radnici Luke a samim tim i hotela „Sidro“ bili su zaštićeni na taj način da im u slučaju prestanka radnog angažmana, poslodavac, odnosno sada novi vlasnik, mora isplatiti 1000 eura po godnini radnog staža u Luci Bar i 400 eura ako su radili u nekoj drugoj organizaciji. To znači, između ostalog, da ako je neki radnik proveo 25 godina kao radnik Luke Bar, mora dobiti 25000 eura. Novi vlasnik, kompanija „Goranović“ iz Nikšića obavijestila je radnike da više neće biti potrebni i da u skorijoj budućnosti neće moći da servisira obaveze prema njima. Onako usmeno svim radnicima pojedinačno je ponuđeno 15 neto zarada koje se kreću od 350 do 400 eura kao otpremninu, što je nekih 5000-6000 eura. Rečeno im je da im od februara neće moći garantovati ni zarade, tako da je ovo nešto danas na stolu a sjutra možda ni to. Rok za izjašnjavanje radnika na ovu usmenu „ ponudu“ bio je 08.02. 2021. godine“, napominje Tufegdžić.

Ističe da je ponuda  Goranovića jočigledna ucjena ionako osiromašenih radnika, koji su, kako je naveo, veliki dio ili čitav dosadašni radni vijek vezali za Luku Bar i Hotel „Sidro“.

"Poslata je jasna poruka, da se kolektivni ugovor neće ispoštovati i da ako ne prihvate ove uslove , mogu ostati bez ijednog eura. Zanimljivo je i to, da je cifra od 6000 eura ponuđena svakome radniku, bez obzira da li je radio 2 ili 20 godina“, upozorio je predsjednik OO Demokrata Bar.

„Koji su to motivi kompaniju „Goranović“ opredijelili da kupi ovaj hotel“, pitao je Tufegdžić i dodao: „Poslovne odluke bilo koga na slobodnom tržištu su njegovo pravo, ali kada se time ugrozi pravo radnika koji su do juče bili dio jedne državne kompanije moramo reagovati“.

Napominje da postoje tri opcije.

"Jedna je da je kao uspješnoj kompaniji iz Nikšića bio potreban hotel kao mjesto gdje će njihovi radnici provoditi odmore sa svojim porodicama. Druga je da se proširi biznis i Hotel „Sidro“ postane uspješna poslovna priča, a treća da se kupi objekat bez ikakvih okolnih sadržaja, bez zemljišta, za nešto treće, možda za neke buduće građevinarske poduhvate. Naime, hotel je prodat kao objekat bez zemljišta i bilo kakvih sadržaja, a za zemljište se plaća zakupnina. Malo rizična odluka nekoga ko ze uspješno bavi biznisom. Znamo da će korona biti kriva za sve, ali naše je da pitamo. Zanimljiva je i činjenica da je hotel sada pod hipotekom zbog kredita od 1.8 miliona eura. Da li se je ovo poruka društvene odgovornosti, ili je društvena odgovornost u Crnoj Gori postala interesna katregorija? Šta o ovome misle, kao prodavci, u Luci Bar?"

"Gorke su crnogorske privatizacije. Uvijek na štetu radnika. Ovi ljudi ne traže ni da radi hotel ako ne može, jer nije to u njihovoj nadležnosti i moći. Ali traže, ako već ostaju bez posla ono što im po zakonu pripada. Pozivamo zato ministra nadležnog resora, da se u skladu sa svojim ovlašćenjima, i na kraju krajeva dobroj volji i namjeri zainteresuje za ovaj slučaj i pomogne ovim radnicima, što se pomoći može. Ostavili su svoj radni vijek u ovom hotelu, a sada treba sa 5000-6000 eura otpremnine da misle gdje će i šta će sjutra“, zaključio je Dragan Tufegdžić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније