Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

13. 02. 2021. 19:40 >> 19:42
11

PICULA

Ne diskriminisati vakcine, odvojiti politiku i zdravlje

Nijedna kvalitetna vakcina, nezavisno iz koje zemlje dolazi, ne treba biti diskriminisana, a političke poruke treba odvojiti od najvažnijeg prioriteta - zaštite javnog zdravlja, kaže za TVCG poslanik Evropskog parlamenta i izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula. Ocjenjuje da je program vakcinacije u EU u početnoj fazi podbacio, odnosno da se nijesu procijenili kapaciteti onih koji proizvode vakcinu, ali i da je došlo do zastoja u distribuciji.

Pandemija korona virusa dva puta je iznenadila EU, ocjenjuje u razgovoru za Javni servis izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

"Prvi put prošle godine u ovo vrijeme, kada su zaista u suočavanju sa enormnim javnim zdravstvenim izazovom mnoge zemlje EU zatvorile svoje granice i na neki način suspednovale jedno od osnovnih načela po kojem funkcioniše EU, a to je solidarnost. Dobro je da su se relativno brzo pribrali i da se ta vrsta pomoći usmjerila ne samo unutar EU nego i prema neposrednom susjedstvu, Zapadnom Balkanu", kazao je Picula.

No, nakon početnog nesnalaženja, rješenje u vidu vakcina ponovo je Brisel stavilo pred izazov.

"Ovaj put je iznenadilo rješenje, odnosno pronalazak vakcine, i nakon najave da će se do kraja ljeta 70 odsto građana EU vakcinisati, ispalo je da je taj program u početnoj fazi podbacio, da se nijesu dobro procijenili kapaciteti onih koji proizvode vakcinu, ali jednako tako da je došlo do zastoja u distribuciji", izvjestilac EP za Crnu Goru

Picula naglašava da je dobro što je ponovo nakon godinu dana EU priznala probleme, i da je izuzela zemlje Zapadnog Balkana, a time i Crnu Goru od ograničenja u izvozu vakcina van Unije.

"Posve je jasno da će Zapadni Balkan i Crna Gora moći dobiti određenu količinu vakcina iz EU. U međuvremenu, otvorio se prostor i za druge, prije svega za ruski 'Sputnik V' koji je na putu da dobije na neki način potvrdu i autorizaciju u EU. Neke članice EU, poput Mađarske i Austrije najavljuju ne samo korišćenje nego i proizvodnju te vakcine, vidimo da je i Kina nudi svoju vakcinu, prema tome ne bi trebalo diskriminisati nijedno kvalitetno cjepivo, ali to se mora razdvojiti od političkih poruka, koje se eventualno 'švercuju' iza nečega što jeste prioritet, a to je zaštita javnog zdravlja", kazao je Picula.

O načinu suočavanja s korona krizom evropski poslanici nedavno su debatovali sa predsjednicom Evropske komisije, koja je naglasila da je EU najveći finansijer mehanizma Kovax, putem koga bi u Crna Gora trebalo da stigne 84 hiljade doza vakcine proizvođača AstraZeneka.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније