Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 02. 2021. 17:55 >> 17:54
2

"KAKO DO IZBORNOG INTEGRITETA"

Nova vlast da doprinese profesionalizaciji Javnog servisa

Politički uticaj na Javni servis ne smije se zamijeniti političkim uticajem nove vladajuće većine, ocijenjeno je na konferenciji “Kako do izbornog integriteta” koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT). 

Predsjednik Demosa, Miodrag Lekić, ocijenio je da se jedino kroz javni dijalog može doći do konsenzusa o temeljnim ciljevma crnogorskog društva, a da je sastavni dio tog cilja i inormisanje. Lekić je kazao da našek društvu balans i mjera nisu jača strana.  

“Daleko smo do neke ozbiljne, kultivisane javne riječi – ulazimo u bitku sa manipulacijama”, ocijenio je Lekić. 

On je kazao da je bivša vlast kontrolisala Javni servis i izgubila izbore, navodeći da je “politički kič koji se tamo projektuje je stvorio negativni efekat kod birača. 

Poslanica Građanskog pokreta URA, Božena Jelušić kazala je da se polarizacija društva i medija vidjela u tome da su mediji u kampanji bili izrazito pristrasni, da su zauzimali stvavove umjesto dijeljenja argumenata.  

Ona je dodala da ogromna dominacija društvenih medija i portala u odnosu na tradicionalne medije u predizbornoj kampanji svjedoči da su političari pokazali da imaju moć da svoje poruke šalju putem društvenih mreža i da ignorišu uređivačku proceduru.  

“Svaka pozciija moći, moći će da garantuje da se preko društvenih medija povećava uticaj. Govorimo o opasnoj situaciji”, rekla je Jelušić i dodala da smo sada dobili nova zanimanja, odnosno da su komentator i mimer  postale plaćene profesije. 

“Stanje je u medijima pomalo apokalitično, ali ne znači da se ne može rješavati”, rekla je ona. 

Koordinator za razvoj u Centru za građansko obrazovanje (CGO), Damir Nikočević, naveo je da je monitoring te organizacije pokazao da u toku predizborne kampanje nije postojao nijedan neutralni mediji u Crnoj Gori.

“Naše istraživanje je potvrdilo ranije pomenutu polarizaciju medija što ne doprinosi ukupnom razvoju političke kulture. Često smo svjedoci suprotnog izvještavanja o istom događaju od različitih medija, blagonakloni su prema jednima, neprijateljski prema drugima”, rekao je Nikočević. 

On je, kometarišući rad Javnog servisa u predizbornoj kampanji, rekao da, ukoliko javna televizija bude bolja, onda će biti bolji i privatni mediji.

“Nemam iluziju da aktuelni sastav Savjeta RTCG može da ispuni svoju misiju pretvaranja partijskog u javni servis. Žao mi je sto neke kolege iz NVO i dalje sjede tamo i daju legitimitet Savjetu”, rekao je Nikočević. 

“Podjednako loša bila bi zamjena partijskog uticaja jedne većine partijskim uticajem druge većine”, naglasio je Nikočević. 

Glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja Darvin Murić istakao je da je straživanje CDT-a tokom kampanje pokazalo da se smo na Javnom servisu imali “funkcionersku kampanju”, odnosno da su se u centralnom dnevniku pratili događaji koje su javni funkcioneri znali da prave kao dio kampanje.

On je dodao da je Javni servis formalno-pravno ispunio obaveze tokom kampanje, dajući obavezni prostor svim učesnicima izbora, ali da su ipak favorizovane aktivnosti državnih funkcionera koji su pripadali vladajućoj strukturi, te da su u programu bili dominantno analitičari bliski tim strukturama.  

Murić je dodao da format debate koji se mogao vidjeti na Javnom servisu nije adekvatan za birače jer učesnici dobijaju premalo vremena da iznesu svoju ponudu te  da se konačno mora doći do nivoa gdje će se organizvoati debata najjačih igrača u izbornoj trci.  

On je, takođe, naveo da je teško Javni servis izuzeti od uticaja vladajuće većine, koja god da je većina u pitanju. 

Lekić je kazao da je dužnost nove vladajuće većine da doprinese profesionalizaciji Javnog servisa te da je kritička oštrica usmjerena ka informativnom programu.  

“Mislim da bi bilo gore da vladajuća ekipa nastavi sa ovakvom manipulacijom”, rekao je Lekić i dodao da se moraju naći sredina i ravnoteža.

Podsjećajući na smjene u RTCG-u prilikom formiranja Vlade izbornog povjerenja, Lekić je kazao da to nisu bile demokratske metode, ali da je postignut napredak jer se tražilo da Javni servis vodi neko iz tog medija, ko nije kompromitovan. 

Jelušić je kazala da nije samo u Crnoj Gori slučaj da, ako državom upravlja određena većina, Javni servis djeluje u skladu sa tom većnom, ali da takav Javni servis nikom nije potreban. 

“On mora biti u službi građana. Neophodni su nam dobri mediji a najviše od svih Javni servis koji je slobodan, nepristrasan, objektivan, izbalansiran”, zaključila je Jelušić. 

Murić je, govoreći o dezinformacijama tokom kampanje, kazao da su one uglavnom stizale iz tabloida iz Srbije, ali da je bilo slučajeva da i mediji iz Crne Gore dezinformacijama podižu tenzije u društvu.

 “Imali smo priče da navodno dolaze huligani iz Hrvatske da pomognu tadašnjoj vlasti i izazou sukobe, ali i one gdje se gurpa ljudi koja se uslikala sa “airsoft” puškama pokušala predstaviti kao naoružana grupa usred Podgorice”, naveo je on i dodao da mediji iz regiona, pretežno iz Srbije, i dalje intenzivno pišu čak i o lokalnim izborima u Crnoj Gori.  

Jelušić je kazala da se regionalna zainteresovanost za izbore u Crnoj Gori ne može spriječiti, ali da zloupotrebe idu na ruku unutrašnjim podjelama u Crnoj Gori.  

Lekić je ocijenio da da bez pardona treba odvratiti i osuditi medijske “upade” koji su manipulativnog karaktera, ali da je taj problem kreirala i prethodna vlast.  

Nikočević je poručio da unapređenje samoregulacije u medijskim redakcijama, jačanje medijske pismenosti i  depolitizacija Javnog servisa te  kontrola komentara mržnje na nekim poljima mogu donijeti napredak.  

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније