Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

22. 02. 2021. 07:32   >>  07:32 5

PROMJENE NA ČEKANJU

CG pregovara sa EU bez 11 pregovarača

Mjesta pregovarača ili šefova radnih grupa upražnjena su za veliki broj pregovaračkih poglavlja, što predstavlja izazov za dalju dinamiku rada radnih grupa i ispunjavanja obaveza iz pregovaračkog procesa imajući u vidu da se radi o pozicijama važnim za usmjeravanje, nadgledanje i sprovođenje aktivnosti iz evropske agende. To je navedeno u Informaciji o potrebi unapređenja pregovaračke strukture u procesu evropske integracije Crne Gore.

Od 16 pregovarača za poglavlja pravne tekovine, njih 11 je razriješeno sa funkcije, imenovano na novu dužnost ili nijesu više u okviru sistema državne administracije.

Kad su u pitanju šefovi radnih grupa, od njih 33, 11 više nije na funkcijama u okviru institucija u ime kojih su imenovani.

Uprkos najavama iz Vlade da će uskoro doći do imenovanja nove strukture pregovarača i šefova radnih grupa za pregovaračka poglavlja, to se još nije desilo. Iz Kancelarije za evropske integracije tvrde da se radi o postupnom procesu, u kojem kvalitet ima prednost u odnosu na brzinu, navodeći da trenutno stanje ne može narušiti pregovaračku dinamiku.

Odliv kadra
Bivša pregovaračica za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković-Drašković, sa druge strane, tvrdi da Vlada nije učinila ništa da zaustavi odliv kadra iz pregovaračke strukture, pa navodi da je povjerenje Brisela u Vladu i njen evropski put, zbog trenutnog stanja u pregovorima, dodatno poljuljano.

"Još početkom godine najavili smo unapređenja cjelokupne pregovaračke strukture, prije svega zbog dinamiziranja cjelokupnog pregovaračkog procesa", kazali su Pobjedi iz KEI.

U pitanju je, kako navode, postupan proces nadogradnje postojeće strukture za pregovore sa EU na nivou šefova radnih grupa i pregovarača, kao i strukture za praćenje realizacije sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, vodeći računa o dva aspekta.

"Prvo, da je struktura i broj ministarstava sada značajno izmijenjen, pa moramo voditi računa o tome da sve sektorske politike EU u sva 33 poglavlja pravne tekovine EU budu adekvatno pokrivene. Drugi aspekat je nova Metodologija za pregovore sa EU koja u tehničkom smislu ne donosi tematske izmjene u pregovaračkom okviru sa Crnom Gorom, ali svakako treba imati na umu da podjela na grupe poglavlja, tzv. klastere, upućuje na veću mogućnost međusektorskog pristupa i veću interakciju između srodnih grupa poglavlja", navode iz KEI.

Ekspertiza
Prema njihovim riječima, u pitanju je postupan proces gdje, kako kažu, kvalitet i ekspertiza svakako imaju primat u odnosu na brzinu.

"U saradnji s ministarstvima radimo fazno i ukazujemo na potrebu da se prevashodno imenuju pregovarači i šefovi radnih grupa za ona pregovaračka poglavlja u kojima su ove pozicije upražnjene. Pojašnjenja radi, ne vrše se sistematske izmjene, nego popunjavanje ključnih nedostajućih pozicija u pregovaračkoj strukturi u cilju pravovremenog sprovođenja obaveza iz evropske agende", objasnili su u KEI.

Prema mišljenju Laković-Drašković, ponašanje Vlade ukazuje na to da izvršnoj vlasti proces EU integracija uopšte nije prioritet.

"Ne znam da li se uopšte nalazi na agendi rada ove godine, jer Vlada još nije donijela program rada za 2021, na šta se za mjesec februar obavezao premijer Zdravko Krivokapić prilikom izlaganja ekspozea", kazala je Laković-Drašković za Pobjedu.

Ona ocjenjuje i da je u trenutnoj situaciji teško očekivati bilo kakve rezultate u pregovorima.

"Kako je proces EU integracija živ proces, već je dosta vremena izgubljeno da možemo da govorimo o bilo kakvim rezultatima koje aktuelna administracija može da ostvari do kraja godine u svakom od pregovaračkih poglavlja, jer se već približavamo kraju prvog kvartala", ocijenila je.

Začuđujuće je, kaže, i da ništa nije učinjeno da se zaustavi odliv kadra iz pregovaračke strukture koji je vodio proces do tada, već je, navodi Laković- Drašković, Vlada razmatrala Informaciju o stanju u pregovaračkoj strukturi u momentu kada je ostala gotovo bez ijednog pregovarača.

Laković-Drašković ocjenjuje i da se Evropska komisija nikada nije češće oglašavala po raznim pitanjima koja se tiču vladavine prava, odnosno poglavlja 23 i 24, što, kako dodaje, nije dobar znak.

"Sigurna sam da su naši evropski partneri veoma zabrinuti što nova pregovaračka struktura nije uspostavljena, a dodatno i zbog posljednjih dešavanja oko predlaganja izmjena Zakona o državnom tužilaštvu i Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju. Mislim da je njihovo povjerenje u aktuelnu Vladu i njen evropski put dodatno poljuljano", zaključila je Laković- Drašković.

Iz KEI navode da će se postupak imenovanja ključnih funkcija u pregovaračkom procesu odvijati uporedo sa imenovanjem visokorukovodnog kadra po ministarstvima, kako bi, tvrde, obezbijedili da državni službenici najvišeg ranga, koji su odgovorni za određene javne politike, budu ujedno i nosioci posla u okviru radnih grupa za vođenje pregovora.

Nema dinamike
Na pitanje koliko trenutno stanje bez pomenutih kadrova utiče na pregovaračku dinamiku, u KEI tvrde da je pregovaračka dinamika sačuvana, ali, kako kažu, novim imenovanjima žele da daju i novi zamah cjelokupnom procesu pregovora, naročito u kontekstu bolje primjene Nove metodologije i prilike da Crna Gora u svim sektorskim politikama pokaže da primjenjuje pravnu tekovinu EU.

"Važno je imati u vidu da 33 radne grupe u svom sastavu okupljaju preko 600 članova iz redova državne uprave i oko 300 predstavnika civilnog sektora koji zajednički osiguravaju pravovremeno sprovođenje obaveza, pa, iako trenutno u pregovaračkoj strukturi nedostaje trećina šefova radnih grupa, obaveze se redovno završavaju", kažu u KEI.

Napominju da su, ipak, čelni ljudi u pregovaračkoj strukturi neophodni sa aspekta sistema odgovornosti za ostvarene rezultate u reformskim procesima, kao i za jedan sveobuhvatan pristup prilikom planiranja dinamike pregovaračkog procesa.

"Prema tome, pregovaračka dinamika trenutno nije narušena, ali je za dodatno intenziviranje reformi potrebno uključiti one najodgovornije i najpozvanije u sistemu državne uprave, što će uskoro i uslijediti", zaključuju u KEI.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније