Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 02. 2021. 14:34 >> 14:35
4

RADOJEVIĆ

"Vlast i crkva brutalno klerikalizuju društvo"

SPC sa novom vladajućom većinom počela je otvorenu kampanju pred izbore u Nikšiću, poručuju Socijaldemokrate.

“Time je i zvanično nastavljena klerikalizacija crnogorskog društva, do mjere nedvosmislene prepoznatljivosti. Ili su možda premijer Krivokapić i predsjednik Skupštine Bečić sasvim “slučajno” baš u toku kampanje za nikšićke izbore, posjetili Eparhiju budimljansko-nikšićku, gdje ih je dočekao administrator MCP Joanikije, kada su zajedno poslali otvorene političke poruke”, saopštio je Marko Radojević, predsjednik OO Socijaldemokrata Nikšić.

Kako je rekao Radojević, političari i crkveni velikodostojnici su, usred političke kampanje, poslali poruku da: "će posjeta Nikšiću biti “dobar znak za preporod Nikšića, za uspjeh vlasti Crne Gore u svemu što dobro čini i planira”.

“Kakvih promjena u Nikšiću, usred kampanje, sasvim je jasno. A još jasnije je da se ovakve poruke šalju uz svesrdnu podršku premijera i predsjednika Skupštine. Oni, baš kao i ministarka Bratić i mnogi drugi apostoli, posjećuju čelnike opština koje im “odgovaraju”, a u opštinama koje im nijesu poltički bliske ne posjećuju njihove čelnike, već obilaze isključivo crkvene predstavnike, crkve i manastire”, poručuje Radojević.

On kaže da na taj način kampanja u Nikšiću pokazuje pravo lice kvazigrađanskih partija.

“Partija koje se varaju ako misle da je dovoljno da na izborne liste postave nekoliko nepravoslavaca da figuriraju i budu im alibi za ovakva činjenja. Baš kao što se varaju da mogu papagajskim ponavljanjem da su građanske partije, sa sebe sprati činjenja u kojima otvoreno rade na potpunoj klerikalizaciji društva i koriste crkvu za političke ciljeve, a i crkva njih”, naveo je Radojević.

Sve to, kako dodaje, pokazuje da je Crna Gora na raskrsnici između građanske i nacionalne; sekularne i teokratske; multivjerske i svetosavske; evropske i srednjevjekovne; nezavisne i zavisne države.

“Stoga pozivamo građane da ovakve manipulacije prepoznaju, i okrenu se realnoj situaciji u društvu. Onom društvu koje je, nažalost, za dva mjeseca došlo na listu “Ne putuj” korona-zemalja, zajedno sa Avganistanom, Irakom i Alžirom”, zaključio je Radojević.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније