Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 02. 2021. 15:06 >> 15:07
5

DIZDAREVIĆ

Želi li Vlada da "prokrijumčari" vjeronauku?

Uvođenje vjeronauke u sistem obrazovanja zaslužuje mnogo više pažnje, opšti konsenzus, ali i referendumsko izjašnjavanje, smatra potpredsjednik DPS-a i poslanik u Skupštini Abaz Dizdarević.

“Da li se nekim izjavama predstavnika Vlade želi “prokrijumčariti” vjeronauka u sistem obrazovanja? Opet bez konsultovanja stručne i šire javnosti, bez informacija o tome koji je cilj takvog predmeta, ko će takav predmet predavati? Postavlja se najvažnije pitanje da li ovakvim potezima narušavamo načela sekularnosti?”, poručio je Dizdarević, u izjavi za medije.

Kako navodi to pitanje zaslužuje mnogo više pažnje, opšti konsenzus, koji bi po njegovom mišljenju trebalo ispitati na referendumskom izjašnjavanju.

“Zašto danas, u 21. vijeku ne razmišljamo o uvođenju u izbornu nastavu drugih naučnih disciplina kao što su astronomija, meteorologija ili sl. Da li razmišljati o alternativnom interkonfesionalnom predmetu koji bi se bavio izučavanjem etike? Puno je otvorenih pitanja da bismo tek kroz jednu medijsku izjavu saznali da je odluka o uvođenju vjeronauke tek tako donesena i da će ulaskom na “mala vrata” postati dio našeg obrazovnog sistema”, navodi Dizdarević.

On kaže da je naš obrazovni sistem je otvoren i kompatibilan s evropskim. Knjiga promjena je usvojena još 2003. godini i tu smo se, kako dodaje, odredili prema modelu obrazovanja.

“Sada se vraćamo unatrag. Zahtijevamo transparentno obrazloženje za cijeli postupak, kojim ćemo našim građanima objasniti sve pojedinosti i razloge za donošenje ovakve odluke. Tehnološki i naučni razvoj je omogućio da smo danas svjedoci ljudskih pohoda na Mars, a mi u Crnoj Gori krupnim koracima koračamo u srednji vijek, relaksirano, ali sigurno”, zaključio je Dizdarević.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније