Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

24. 02. 2021. 13:19 >> 23:16
3

ODBOR IZGLASAO

Kontrolno saslušanje Vukšića 10. marta

Kontrolno saslušanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića pred Odborom za bezbjednost i odbranu biće održano 10. marta, odlučeno je na današnjoj sjednici tog skupštinskog tijela.

Odbor je većinom glasova podržao predlog poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Raška Konjevića koji je tražio saslušanje Vukšića nakon informacija da je dio dokumentacije u ANB-u o nezakonitom prisluškivanju tokom mandata prethodne Vlade uništen.

Predsjednik Odbora Milan Knežević kazao je da je htio mnogo ranije da zakaže sjednicu za kontrolno saslušanja Vukšića, ali da nije mogao jer je opozicija bojkotovala parlament.

On smatra da je redosljed poteza ANB poremećen i da zato Odbor treba da reaguje.

“Želimo da obavimo kontrolno salušanje i da na osnovu njega odredimo dalje pravce za parlamentarni nadzor u ovoj oblasti”, kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima, Odbor nije ni Tužilaštvo, ni policija ni sud.

“Brineme da ne dođemo u situaciju da Odbor arbitrira u trenutku kad državni organi sprovode određene radnje”, kazao je Knežević.

Konjević je kazao da je važno da Odbor dobije informacije i sasluša Vukšića.

Član Odbora Predrag Bošković kazao je da će DPS podržati zahtjev Konjevića i da će glasati za kontrolno saslušanje Vukšića.

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović rekao je da će podržati predlog za saslušanje Vukšića.

“On je već pokrenuo određene procedure i pred Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) koji se tiču nezakonitog prisluškivanja i sigurni smo da Vukšić nema šta da krije pred poslanicima Skupštine”, naveo je Martinović.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović kazao da je Vukšić pokrenuo neka pitanja do kojih se nije u suštini moglo doći.

“Skrivana su i rađeno je onako kako je to odgovaralo DPS i njima na vlasti”, rekao je Ivanović.

On je dodao da će Vukšić, kada bude došao na kontrolno saslušanje, imati da kaže mnogo stvari.

“I zato je potrebno da on iznese sve te podtake i ono što je zatekao u ANB-u. Zato podržavamo ovaj predlog”, dodao je Ivanović.

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović predložio je da odluka o kontrolnom saslušanju sadrži i zahtjev da Vukšić dostavi pisanu informaciju o sljedećim stavrima prije nego bude obavljeno saslušanje.

“Ja pitam da li je ANB primjenjivala mjere tajnog nadzora za koje je bila potrebna saglasnost Vrhovnog suda i koliko je takvih slučajeva bilo u ANB od 2005. godine do danas”, kazao je Krapović.

On je dodao da želi da se u toj pisanoj informaciju dostavi i da li su mjere tajnog nadzora primjenjivane prema osobama koje su u trenutku imale status javnih funkcionera.

“Da li je ANB na zakonu propisani način uništavala podatke i dokumentaciju koje su prikupljene mjerama tajnog nadzora i koje bio direktor ANB u vrijeme primjene mjera tajnog nadzora na način suprotan zakonu”, dodao je Krapović.

Poslanik Bošnjačke starnke (BS) Ervin Ibrahimović kazao je da treba podržati sve ono što je u skaladu sa Ustavom i zakonom, a tiče se interesa građana.

“Tako da je ova inicijativa potrebna kako bi dobilo mnoge odgovore koje tište građane i očekujem da ćemo ovdje imati Vukšića”, naveo je Ibrahimović.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović kazao je da podržava predlog Konjevića, jer se prije svega mora se voditi računa o Odboru i o tome da se o važnim stvarima ne informišu preko medija.

“Razgovaraćemo o svemu kada Vukšić bude tu”, naveo je Brajović.

Zainteresovani poslanik DF Nebojša Medojević koji prisustvuje sjednici, kazao je da sve što se radi u ANB mora da se radi po zakonu i po strateškim dokumentima i ne smije da se radi javno.

“Ovaj v.d. Agencije je postavljen bez bezbjednosne procjene. Kada je došao u ANB, on je pristupio, i ako nije imao dozvolu za to, klasifikacionom podacima”, rekao je Medojević.

On je kazao da ga zabrinjava to što Vukšićevi potezi ne pokazuju da je on spreman da reformiše ANB tako što će iz “nje iščistiti ljude koji su radili za DPS i mafiju”.

“Već on dovodi svoje ljude po nalogu vlasnika Vijesti da preuzmu kontrolu nad ANB-om. I ono što je problem jeste da niti ti novi ljudi nemaju bezbjednosnu procjenu”, naveo je Medojević.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kazao je da u ranijem periodu nijesu mogli neke stvari staviti na dnevni red.

“Mi smo morali da imamo smjenu vlasti da bi mogli da dočekamo da Vukšić i (Dritan) Abazović dođu na parlamentarno saslušanje u Odboru”, naveo je Konatar.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније