Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 02. 2021. 11:03 >> 11:03
2

KONJEVIĆ PISAO POPI

EU da podrži inicijativu SDP-a za parlamentarni dijalog

Predsjednik SDP Raško Konjević uputio je ambasadorki EU u Crnoj Gori Oani Kristini Popi pismo kojim obavještava o inicijativi SDP-a za pokretanje hitnog parlamentarnog dijaloga vlasti i opozicije oko imenovanja u pravosuđu za koje je potrebna kvalifikovana većina, kao uslovu za dalji napredak na putu ka EU.

Konjević navodi da je takav dijalog snažno preporučen i u Predlogu Rezolucije Evropskog Parlamenta o Crnoj Gori, te da je uputio i zvaničan poziv predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću da pokrene parlamentarni dijalog na tu temu imajući u vidu svojevrsnu institucionalnu blokadu u ovoj oblasti koja negativno utiče na evropski put Crne Gore.

"Obavezu pokretanja dijaloga na ove teme snažno je preporučena u nedavno objavljenom predlogu Rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se govori o 'neophodnosti međupartijskog dijaloga u cilju postizanje kvalifikovane većine za postavljenja u sudstvu i tužilaštvu'. Takođe, jasno je da je obaveza implementacije Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa jedna od naših temeljnih obaveza iz privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24. Crna Gora se nalazi pred izazovom rješavanja krupnih političkih pitanja od kojih zavisi njen dalji demokratski razvoj, napredak vladavine prava i evropska integraciona agenda pa SDP, sagledavajući sa zabrinutošću ozbiljnost aktuelnog trenutka, smatra da je otpočinjanje sveobuhvatnog političkog dijaloga najbolji i najoptimalniji način da se krene u demokratsko razrješavanje aktuelnih izazova pred kojima se nalazi država Crna Gora", navodi Konjević u pismu.

Kako je podsjetio, Crna Gora se 2013. godine nalazila u sličnom političkom izazovu, obilježenom snažnom političkom polarizacijom, iz kojeg stanja smo uspješno izašli zahavaljujući upravo pokretanju političkog dijaloga pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Parlamenta i SDP-a.

"Ishod tog dijaloga bilo je usvajanje Ustavnih amandmana dvotrećinskom većinom, a nešto kasnije i izbor nosilaca pravosudnih funkcija, što je bio uslov za otpočinjanje pregovora sa EU.
Uvjeren sam da bi ohrabrivanje parlamentarnog dijaloga i sa Vaše strane značajno doprinijelo da kao država uđemo u konstruktivan proces kroz koji bismo započeli zajednički rad na ispunjavanju naših ustavnih i evropskih obaveza kada je riječ o otvorenim pitanjima u pravosuđu“ navodi se u pismu Konjevića ambasadorki Popi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније