Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 03. 2021. 10:42   >>  10:42 2

FŽ NIKŠIĆKE URE

Mizoginija eksalira u crnogorskom društvu

Zastrašivanje, vrijeđanje i blaćenje žena je oružje koje u rukama nacionalista ima za cilj da obeshrabri žene da se bave politikom ili da vrše neku značajnu funkciju, pa je vrlo važno osuditi i liječiti tu pojavu, kako bismo izgradili bolje i pravednije društvo, saopštile su članice Foruma žena nikšićke URE i oštro osudile napad na nositeljku liste DPS-a u Nikšiću, Sanju Damjanović.

,,Iako praktikujemo drugačije vidove političke angažovanosti, branićemo njen integritet, jer je to naša građanska i ljudska dužnost. Smatramo da je važno skrenuti pažnju na društveni problem mizoginije koji, kako se kampanja zahuktava, eskalira potpomognut nacionalizmom kao plodnim tlom za izbijanje patoloških pojava na vidjelo", navode u saopštenju.

Kako su kazale, DPS-u se nacionalizam vraća kao bomerang.

,,DPS plaća cehove svojoj nacionalističkoj naraciji koja prepoznaje ženu kao izvor svakog zla, kao biće koje treba prezirati i mrzjeti i na koje je najlakše udariti. Ova karikatura, koja stiže iz nacionalističkih tabora, odraz je društvene patologije i promovisanja nasilja i mržnje, pa je kao takva primjer koji nam jasno pokazuje koliko je savremeno crnogorsko društvo oboljelo i koliko je nazadovalo od socijalističkog modela žene kao vrijednog i sposobnog, ravnopravnog člana društva”, poručuju u saopštenju.

Kako još napominju iz FŽ nikšičkog odbora URE, cjelokupni model društva koje ženu posmatra kao biće nižeg reda i učestvuje u nasilju nad njom, a zasniva se na nacionalističkim standardima koji ne prezaju od napada bilo koje vrste, nešto je protiv čega se taj Forum bori.

,,Bez obzira na razlike između nas i Sanje Damjanović, ili između nas i bilo koje žene izložene napadima. Žene se moraju zajedno i solidarno boriti protiv mizoginije i seksizma zato što je to jedini način da se uspješno obračunamo sa bolestima u našem društvu i sa muškošovinističkim tipovima koji iskaljuju svoj bijes na slabijima od sebe”, zaključuju iz FŽ nikšićke URE.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније