Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ (Portal RTCG) ]

02. 03. 2021. 22:55 >> 22:57
8

BISERKO TVRDI

CG na dnevnom redu EU i SAD

Crna Gora se, nakon promjene vlasti i formiranja nove vlade, nalazi na dnevnom redu najvažnijih adresa u Vašingtonu i Briselu, koje sve više uočavaju da može biti ugrožen njen proevropski i NATO kurs. To je, u emisiji "Teleskopija" TVCG, ocijenila predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Ona tvrdi da to SAD i EU nijesu na vrijeme shvatile jer je, kako navodi, i njihov prioritet bila smjena vlasti u Crnoj Gori, odnosno nijesu razmišljali šta nakon toga.

"Sada to sazrijeva polako i to se vidi po njihovim reakcijama i činjenici da je Crna Gora kao problem razmatrana na raznim tijelima EU i takođe razne izjave američkih predstavnika, pa i samog predsjednika Bajdena. Crna Gora jeste na dnevnom redu, i oni polaze od toga da je zapravo u pitanju njena proevropska i NATO orjentacija i da Moskva i Beograd čine sve da ovi izbori u Nikšiću pokažu taj trend koji je nastao sa litijama, pa izborima. Oni pokušavaju da tu pobjedu stave u funkciju nekakve održivosti tog konzervativnog trenda u društvu, ili desne revolucije koja se desila tim litijama s obzirom da se sve ono što se promovisalo kao vrijednost u tim litijama jeste i podsjeća na srednjovjekovne vrijednosti i to se prije svega odnosi na SPC koja je antimoderna i veoma konzervativna", ocijenila je Biserko.

Ona naglašava da, iako se ima šta prigovoriti dugoj vlasti jedne partije i jednog čovjeka, problem jeste u osporavanju svega urađenog i šta je alternativa toj vlasti.

"To nosi prije svega opasnosti u smislu ko zamjenjuje tu vlast i šta nova vlast nosi, kakve su njene vrijednosti, kakva joj je vizija Crne Gore. Da li će ostati ta proevropska, pronatovska vizija Crne Gore za koju je trebalo dosta truda da se usmjeri u tom pravcu", ocijenila je Biserko.

Ona vjeruje da će takva vizija Crne Gore opstati.

"Prije svega zato što politiku Beograda, sada i ranije, karakteriše jedno negiranje svih u regionu, a što su i ratovi pokazali. Ta arogancija iz Beograda je doprinijela jednom sazrijevanju i zaokruživanju identiteta svih naroda u bivšoj Jugoslaviji, od Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka, Kosovara, Makedonaca, pa i Crnogoraca", navodi Biserko.

Ona je ocijenila da nova vlast želi, na neki način, da dovede u pitanje sve što je Crna Gora do sad uradila, a što nije malo.

"Svih ovih trideset godina, Crna Gora je bila u problemu kada je riječ o Beogradu i stalno je taj njen napredak istovremeno bio u otporu prema Beogradu", poručila je Biserko i podsjetila kako obnavljanje nezavisnosti na referendumu 2006. nije bilo jednostavno.

Ti pritisci su, kako kaže, bili ozbiljni i prije svega usmjereni na predsjednika Mila Đukanovića zato što je on ipak simbolisao tu tendeciju ka nezavisnosti i ostvario taj cilj. 

"Nije neobično i čudno što je Beograd upravo fokusiran na njega i ova anticrnogorska opozicija koja je prije svega svoju kritiku usmjerila na njega", ocijenila je Biserko.

 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније