Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 03. 2021. 14:45   >>  14:48

BOGAVAC

"Rudnik može, ali devastacija prirode ne"

Potpredsjednica mojkovačkog odbora URA-e Biljana Bogavac, ističe da nijesu protiv otvaranja rudnika, čime bi bilo zaposleno nekoliko stotina građana Mojkovca, ali da jesu protiv nove crne ekološke tačke, devastiranja prirode i ugrožavanja zdravlja građana Mojkovca, ali i svih njegovih turističkih potencijala.

Kako podsjeća Bogavac, jedan od prvih poteza bivšeg režima bio je gašenje rudnika Brskovo, zbog čega je gotovo 700 radnika ostalo na ulici. Tada su u svoju odbranu govorili da rudnik nije mogao da odgovori na proces tranzicije, dok danas, gotovo 30 godina kasnije, saznajemo da neki strani investitor misli da rudnik može biti profitabilan.

"Svjedoci smo da tranzicija još nije u potpunosti završena”, reagovala je Bogavac povodom najave švajcarske rudarske kompanije "Tara Resources" da će otvoriti novi rudnik cinka, olova i bakra u Mojkovcu.

Sanacija nekadašnjeg jalovišta rudnika Brskovo, crne ekološke tačke grada, podsjeća Bogavac, je završena 2011. godine u cilju zaštite životne sredine i zdravlja građana Mojkovca.

"Iz bivše vlasti znaju u svakom trenutku i na svakom mjestu da se hvale tim projektom finansiranim mahom od građana Crne Gore, a danas ako lokalna uprava dozvoli stranom investitoru da otvaranjem rudnika 'otvori' i neko novo jalovište, onda smo 'džabe krečili'. Sada se iz određenih krugova lokalne vlasti, posvađanog DPS-a, čuju se i neki drugi tonovi. Iako su pred svake izbore kako lokalne, tako i državne nagovještavali otvaranje rudnika i u tom cilju dozvolili da se aktivno vrše ispitivanja, sad odjednom im se to ne sviđa. Čudno, izgleda da ih je gubitak vlasti na državnom nivou lišio raketiranja stranih investitora, pa su sada postali veliki borci za ekologiju", navodi se u saoppštenju Bogavac.

Potpredsjednica mojkovačkog odbora URA ističe da rudnik može da se pokrene, ali pod uslovom poštovanja najstrožijih ekoloških propisa Evropske unije.

U suprotnom, kako tvrdi, ta partija će, kao dio evropske porodice Zelenih, stati na put još jednoj suludoj zamisli ugrožavanja životne sredine.

"To ćemo učiniti na isti način kao što smo stali na put izgradnji vojnog poligona na Sinjajevini zajedno sa građanima ili izgradnji minihidroelektrana, čime je uništeno na desetine rijeka po Crnoj Gori, kao i život u njima i oko njih, a sve to zarad bogaćenja nekoliko pojedinaca bliskih bivšem režimu, a na uštrb građana”, zaključuje Bogavac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније