Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG/Mina ]

04. 03. 2021. 19:43 >> 20:51
6

GRAĐANI PISALI LAJČAKU

Zabrinuti stanjem u CG, očekuju podršku EU

Grupa građana, koju je podržao pokret “21 maj”, predala je danas pismo specijalnom predstavniku Evrospke unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na Zapadnom Balkanu, Miroslavu Lajčaku, u kojem su izrazili zabrinutost zbog trenutnog stanja u Crnoj Gori.

Građani, koji su se danas okupili ispred Delagacije EU u Podgorici, naveli su da očekuju dalju podršku EU kako ova društvena i politička kriza ne bi imala negativan uticaj na dalji put Crne Gore.

U pismu su istakli i da su zabrinuti, jer je vlast u Crnoj Gori ispunjena kadrovima koji njeguju autoritarne, ekstremne nacionalističke i vjerske fundamentalističke vrijednosti.

“Ova Vlada nije inkluzivna za nacionalne manjine i sa isključenjem par pokaznih primjera, izazvala je nepovjerenje i međuetničke tenzije u Crnoj Gori”, kaže se u pismu.

Navode da crnogorska Vlada nije kadrirana u parlamentu nego u crkvi, a prosvjetu, kulturu i univerzitet su preuzeli ljudi lojalni Srbiji i Rusiji, koji su duboko anti-Zapadno nastrojeni.

“Vlada je već u početku pokazala nekompetentnost kada su u pitanju javne finansije i zaduživanje, kada je u pitanju vladavina prava i ono najvažnije u ovom trenutku - borba sa pandemijom. Crna Gora je među prvima u svijetu po broju oboljelih”, navodi se u pismu.

Kako su istakli, nova vlast nastavila je praksu partijskog zarobljavanja institucija i koruptivnih obrazaca ponašanja, a struka nije “gurnuta u drugi plan već je zgažena”.

“Nacionalističke strasti su uzavrele, svako malo sredine, u kojima dominantno žive manjine, osviću u grafitima kojima im se prijeti, a više građana crnogorske nacionalnosti fizički je napadnuto radi svog nacionalnog osjećaja”, kaže se u pismu.

Problem, kako su poručili, prijeti da eskalira.

“A takva Crna Gora nije samo problem sebi i regionu, nego je slaba karika i za ujedinjenu Evropu i za NATO savez čiji smo član postali prije četiri godine”, ističe se u pismu.

Oni su pozvali Lajčeka da tokom posjete svojim autoritetom postavi i jasno istakne “crvene linije ovoj vlasti i da im stavite do znanja da je nezavisnost i suverenost Crne Gore tekovina moderne Evrope”.

“Boravite u Crnoj Gori u kritičnom i traumatičnom trenutku njene istorije, u momentu kada su Crnom Gorom probuđene i hrane se stare podjele, možda dublje i kritičnije nego što je to bio slučaj 2006. godine”, dodaje se u pismu.

Kako se navodi, pod teretom unutrašnjih problema, korupcije i kriminala i zarobljenih institucija od strane bivše vlasti, zajedno sa nekompetencijom i lošim namjerama nove vlasti, uz svesrdnu podršku iz Beograda, suverenost, posebnost i nezavisnost Crne Gore dovedene su u pitanje.

“Osim ekstremnih nacionalističkih političkih pokreta koji su dio današnje vlade, poseban problem su provladini mediji, koji nezabilježeno do sada spinuju i cjelokupnu opoziciju ovoj vladi diskvalifikuju lažnim otužbama da su podržavaoci prošle vlasti ili ekstremni crnogorski nacionalisti. Na ovaj način svoje štićenike koji vode izvršnu vlast predstavljaju kao umjerenu političku opciju”, navodi se u pismu.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније