Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 03. 2021. 08:27   >>  08:31 1

LAJČAK I ĐUKANOVIĆ

Brisel očekuje očuvanje politike saradnje sa EU

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na ZB Miroslav Lajčak na sastanku sa predsjednikom Milom Đukanovićem naglasio je da Brisel očekuje da Crna Gora očuva politiku saradnje i usaglašavanja sa politikama i stavovima EU i kroz konsultacije u definisanju zakonskih propisa i usaglašavanje sa mišljenjem Venecijanske komisije. Đukanović je podsjetio da je transfer vlasti u Crnoj Gori potvrdio da ovdje postoji novi kapacitet demokratske kulture i ponovio da je odlučnost evropskih političkih snaga u Crnoj Gori da podrži sve što zemlju vodi ka Evropi.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je tete-a-tete susret sa Lajčakom koji boravi u posjeti Crnoj Gori, nakon čega je priredio i radnu večeru uz prisustvo delegacija. 

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, razmijenjena su mišljenja o situaciji u Crnoj Gori i regionu, s ciljem boljeg sagledavanja i razumijevanja izazova na putu ka punoj stabilnosti, razvoju i integraciji.

“Predsjednik je podsjetio da je transfer vlasti u Crnoj Gori potvrdio da ovdje postoji novi kapacitet demokratske kulture, i naglasio neophodnost da se u Crnoj Gori i u novim uslovima potvrdi puno razumijevanje uloge Crne Gore kao članice NATO i prakse da se ne može raditi protiv evropskih standarda dok god je Crna Gora u partnerstvu sa Evropskom unijom”, navodi se u saopštenju.

 Ponovio je da je odlučnost evropskih političkih snaga u Crnoj Gori da podrži sve što zemlju vodi ka Evropi, i time doprinosi održanju dominacije proevropske misli na Zapadnom Balkanu.

“Na tom putu, naglasio je Predsjednik biće nam potrebna posvećenost i prisustvo evropskih partnera, i zbog toga posebno raduje posjeta gospodina Lajčaka”, navodi se u saopštenju.

Specijalni izaslanik EU je ukazao na značaj poštovanja obaveza koje je zemlja preuzela u pregovaračkom procesu i u partnerstvu sa Evropskom unijom.

“Pozdravio je zrelu i odgovornu reakciju prema državi koju je pokazala prethodna vlast nakon izbornih rezultata. Naglasio je očekivanje Brisela da Crna Gora očuva politiku saradnje i usaglašavanja sa politikama i stavovima EU, uključujući i kroz konsultacije u definisanju zakonskih propisa i usaglašavanje sa mišljenjem Venecijanske komisije”, saopštila je Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore.

 On je naglasio da je EU partner Crnoj Gori koji je uvijek spreman da pomogne.

“Takođe, ukazao je na važnost diplomatskog predstavljanja Crne Gore u Briselu, koji je glavna spona zemlje i država članica”, navodi se u saopštenju.

Specijalni izaslanik EU interesovao se i za druga aktuelna pitanja u procesu kohabitacije i aktuelnih političkih prilika.

“Lajčak je zaključio da je za integracioni put Crne Gore i regiona važna redovna komunikacija sa evropskim partnerima i pozdravio doprinos koji u takvoj komunikaciji daje Predsjednik Crne Gore”, kazali su uz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Večeri je prisustvovala i šefica delegacije EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније