Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 03. 2021. 18:31   >>  18:32

PRVI PUT U CG

U Skupštini formiran ženski klub

Na inicijativu prve potpredsjednice Skupštine u istoriji crnogorskog višestranačja, Branke Bošnjak, u Skupštini Crne Gore danas je formiran Ženski klub, koji čine poslanice svih političkih partija zastupljenih u parlamentu.

Sporazum o formiranju Ženskog kluba potpisalo je svih 20 poslanica 27. saziva Skupštine Crne Gore.

Kako je saopšteno, ciljevi i principi Kluba su afirmacija rodne ravnopravnosti na svim nivoima odlučivanja; podsticaj ženama za veće učešće u političkom i javnom životu; unaprjeđenje položaja žena u svim sferama društva i podsticaj i unaprjeđenje solidarnosti i humanosti, promovisanje volonterizma i međusobnog pomaganja.

"Klub će pomenute ciljeve realizovati kroz unaprjeđenje zakonskog okvira koji se odnosi na afirmaciju rodne ravnopravnosti na mjestima odlučivanja i u svim sferama društva, borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, socio - ekonomsko osnaživanje žena, ravnopravni položaj žena na tržištu rada; bolju zdravstvenu zaštitu žena, posebno onih u ruralnim područjima, kao i druge zadatke za koje se ocijeni da su neophodni, odnosno korisni za ostvarivanje ciljeva Kluba", navode iz Skupštine.

Klubom će rukovoditi Kolegijum koga će činiti predstavnice svih klubova poslanika, a kopredsjedavati potpredsjednica Skupštine i predstavnica najbrojnijeg poslaničkog kluba iz opozicije.

Dodaju da će se ddluke donositi konsenzusom.

"Klub će biti otvoren za saradnju sa civilnim sektorom, partnerima iz međunarodne zajednice i svima onima sa kojima dijeli iste ciljeve", ističe se. 

Potpredsjenica Skupštine, dr Branka Bošnjak, je u svom uvodnom obraćanju izjavila da je kao prva potpredsjenica Skupštine Crne Gore, odlučila da svojim aktivizmom doprinese većoj vidljivosti žena na političkoj sceni. Istakla je da će formiranje Ženskog kluba, kao zajednički, nadstranački politički aktivizam, biti snažna poruka jedinstva i ženske solidarnosti i da će imati značajne i vidljive rezultate na polju rodne ravnpravnosti.

"Ponosna sam što je ova generacija poslanica, svojom političkom zrelošću i rodnom osviješćenošću uspjela i pokazala da možemo da iskoračimo iz stranačkih ograda i ujedinimo se, u realizaciji zajedničkih, ženskih, ciljeva. Uvijek sam vjerovala, da postoji mnogo više onoga što nas spaja, nego onog što nas razdvaja i znala sam da poslanice ovog saziva imaju integritet i političku snagu da to iznesu i da kanališu svoje znanje, iskustvo i energiju na ono od čega će korist imati žene a time i crnogorsko društvo.“, kazala je ona. 
    
Poslanica Aleksandra Vuković je u svom obraćanju istakla važnost zajedništva u borbi za dostojanstvo žena u Crnoj Gori.

„Važno je što smo danas ođe, bez obzira na velike političke i ideološke razlike, da krenemo u novi vid borbe za prava građanki koje su nas birale. One su u našem fokusu, bitni su nam njihovi problemi i izazovi i to je ono što mora da nas spoji i nadraste sve naše razlike. Osnivanjem Kluba žena mi rušimo u Crnoj Gori svojstvene zidove i ukidamo predrasude, ovo je kamen temeljac za most koji će biti primjer i drugim političarima. Mi živimo u maloj zajednici da bi razlike i razdori medju nama bili veliki.“

 Vuković se osvrnula i na istorijsku ulogu AFŽ-a u Jugoslaviji i u Crnoj Gori, koja je pokazala što se može postići udruživanjem.

Direkotrica Centra za ženska prava, Maja Raičević, čestitala je formiranje Ženskog kluba u Skupštini Crne Gore i istakla da se radi o istorijski važnom događaju, koji se dešava u godini kada obilježavamo desetogodišnjicu uvođenja kvota za manje zastupljeni pol. 

„U vremenu podjela , povećanih društvenih tenzija, u vremenu suočavanja sa ekonomskim , zdravstvenim i socijalnim posledicama pandemije, osnivanje Ženskog kluba šalje snažnu poruku solidarnosti i zajedništva, daje primjer kako se različite političke akterke mogu udružiti u stvaranju boljeg društvenog ambijenta za ostvarivanje participativne demokratije i ravnopravnosti – u stvaranju parlamenta koji će biti istinski predstavnički dom svih naših građanki i građana", kazala je Raičević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније