Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

07. 03. 2021. 19:50   >>  20:35 23

AEM

Bez podrške ograničenju TV kanala iz Srbije

Nastavlja se uticaj medija iz okruženja, posebno iz Srbije, na opredjeljivanje građana Nikšića, u susret predstojećim izborima. To pitanje bilo je na dnevnom redu Savjeta Agencije za elektronske medije, ali, kako nam je kazao Ranko Vujović, predlog da se ograniče određeni programski sadržaji iz Srbije, nije dobio neophodnu podršku. Novinar Jakša Šćekić kaže da pojedine televizije iz Srbije zapravo pokušavaju da pomognu nezadovoljnim političkim predstavnicima Srba u Crnoj Gori. No, kako kaže, bez obzira na rezultat izbora u Nikšiću, kriza u Crnoj Gori će se produbljavati zato što, kako je ocijenio, pucaju šavovi i na nacionalnoj osnovi.

Cetinje srpska prestonica, srpska Podgorica, srpski Nikšić - to su samo neke od ocjena koje smo mogli čuti u jednoj od emisija iz serijala Bitka za Nikšić, koja se specijalno emituje u okviru vikend jutra na Happy televiziji. U Agenciji za elektronske medije kažu da to nije ništa novo. Podjećaju da su se tokom cijele prošle godine susretali sa manje ili više nezakonitim sadržajima koji su dolazili iz susjedstva, zbog čega su u jednom periodu i ograničili reemitovalnje određenih programskih sadržaja dvije televizije. Takvi sadržaji su, kaže Ranko Vujović, utihnuli nakon 30. avgusta, da bi se ponovo aktuelizovali nedavno. I to, kako kaže, prilično brutalno i propagandno.

"AEM je registrovala porast programskih sadržaja, tako da smo prije mjesec ponovo pokrenuli monitoring određenih televizija koje dolaze iz susjedne države", kazao je Vujović.

Agencija ima mehanizme da ograniči određene programske sadržaje koji dolaze iz druge države, u slučaju širenja govora mržnje ili podsticanja na nasilje. Zbog toga su, kaže Vujović, prije 15 dana održali sjednicu Savjeta Agencije za elektronske medije.

"Na kojoj sam ja predložio da Agencija pokrene određene mjere i procedure kako bi suzbila određene sadržaje, u kojima je po mom mišljenju dolazilo povremeno do širenja govora mržnje. Međutim, na sjednici Savjeta nismo imali dovoljnu većinu za taj predlog pa on nije prošao”, dodao je Vujović.

Zato ćemo i u narednom periodu imati priliku da gledamo slične sadržaje, ukoliko se pojedini članovi Savjeta ne predomisle.

“Možda uvide da se pojava učestalije ponavlja pa možda Savjet Agencije promijeni mišljenje. Ali očekujem, sada su kratki rokovi, da će poslije izbora u Nikšću i ta vrsta programa prestati sa emitovanjem”, kazao je Vujović.

Novinar Jakša Šćekić kaže da pojedine televizije iz Srbije zapravo pokušavaju da pomognu liderima Srba u Crnoj Gori, koji, kako ističe, očigledno nijesu zadovoljni diobom vlasti vlasti nakon izbora 30. avgusta.

“Oni često gostuju na tim televizijama, a gosti su takođe i razni akademici, novinari, istoričari političari, koji ustvari negiraju postojanje crnogorske nacije”, kazao je Šćekić.

No bez obzira na rezultate izbora u Nikšiću, kaže Šćekić, jedno je sigurno.

“Kriza u Crnoj Gori će se produbljavati zato što pucaju šavovi i na nacionalnoj osnovi”, smatra Šćekić.

A sumnja, kako je zaključio, da je crnogorska Vlada sposobna da takvu situaciju drži pod kontrolom.

Tanja Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније