Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Autor: RTCG Portal ]

18. 03. 2021. 07:59   >>  07:59

NOVA METODOLOGIJA

Marović: Fokus ostaje na vladavini prava

Nova metodologija za pregovore s Evropskom unijom (EU) ne uvodi neke bitne novine, pa će Crna Gora, kao i do sada, morati da se fokusira na poglavlja 23 i 24, ocijenila je izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović

Evropski komesar Oliver Varhelji predstavio je juče zemljama članicama prijedlog čiji je osnovni princip da bez ispunjavanja uslova za vladavinu prava nema daljeg puta ka EU.

Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero kazala je da u EK raspravljaju kako primijeniti novu metodologiju koju je Oliver Varhelji predstavio ambasadorima EU.

"Nova metodologija, iako se zove nova, negdje ne predstavlja i ne uvodi bitne novine. Crna Gora će kao i do sada morati da se fokusira na poglavlja 23 i 24. Kako je najavljeno, moraju se ispuniti prelazna mjerila, u suprotnom neće biti zatvoreno više nijedno poglavlje", kazala je Marović u Jutarnjem programu TVCG.

Kako je kazala, ona ni tu ne vidi neku sistemsku razliku, budući da su i do sada poglavlja samo privremeno zatvarana, te da nijesu mogla biti u potpunosti zatvorena, dok se ne zatvore poglavlja 23 i 24.

"I dalje će se proces pregovora bazirati na privremenim mjerilima, kojih za poglavlje 23 ima blizu 50. Dodatno, priča se samo o sankcijama. Sama metodologija koja je ranije predstavljena predviđala je podsticaj za države koje pregovaraju, a sada to ne vidim u ovoj najavi", rekla je Marović.

Suštinski, kako ocjenjuje, sve ostaje isto u smislu da postoji mogućnost blokade pregovora, isti akcioni planovi...

"Moramo odblokirati procese u samoj državi što se tiče pravosuđa, i moramo imati mjerljive rezultate", zaključila je Marović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније