Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 03. 2021. 08:21 >> 09:14
2

LAJČAK S ABAZOVIĆEM

CG da izbjegne nazadovanje u reformama

Evropski izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem. Podsjećamo, Abazović se nalazi u zvaničnoj posjeti Briselu.

Lajčak je na Tviteru napisao da mu je drago što nastavljaju diskusiju koju započetu tokom njegove nedavne posjete Crnoj Gori.

"Sa potpredsjednikom vlade Dritanom Abazovićem ponovo sam potvrdio da je EU čvrsto angažovana u Crnoj Gori. Istovremeno, naglasio sam da Crna Gora mora izbjeći nazadovanje kad su u pitanju naporne reforme", objavio je Lajčak.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović susreo se i sa evropskim komesarom za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijusom Sinkevičiusom.

Naglašavajući značaj zaštite životne sredine, Abazović je u razgovoru sa Sinkevičiusom potvrdio jasno opredjeljenje Vlade da posvećeno radi na reformama koje se tiču pregovaračkog poglavlja 27.

"Potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović je istakao značaj rada na afirmaciji saradnje kada je u pitanju oblast životne sredine, a u kontekstu predstavljene Zelene agende za zapadni Balkan, kao i definisanih aktivnosti u okviru ekonomsko-investicijskog plana", saopšteno je iz Vlade.

Abazović je, kako se dodaje u saopštenju, istakao da će Vlada staviti veći fokus na aktivnosti u vezi zaštite i poboljšanja okoline, kao i na borbu protiv klimatskih promjena. Ovo će uključiti implementaciju seta međunarodnih mjera koje će brendirati Crnu Goru kao istinsku ekološku državu, u skladu sa Ustavom.

"Mi smo odlučni da nastavimo sa razvojem naše zemlje slijedeći principe zelene ekonomije, čiste energije i štiteći okolinu. Jasna demonstracija ovoga je bila jedna od prvih odluka Vlade - da trajno zabrani dalju izgradnju malih hidroelektrana kako bi se sačuvali crnogorski vodotoci kao jedni od naših najvećih prirodnih i razvojnih resursa”, kazao je potpredsjednik Abazović.

Abazović i Sinkevičijus razgovarali su i o očuvanju i unapređenju ekoloških vrijednosti zaštićenih područja i potencijala programa Natura 2000, kao što su Ulcinjska Solana, planina Sinjajevina, Skadarsko jezero, rijeka Tara i drugi riječni vodotoci, kao i o upravljanju otpadom i kvalitetu vode.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније