Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 03. 2021. 10:15 >> 10:22

GRAĐANSKA ALIJANSA

Potrebni novi ljudi, ali ne po starim praksama

Građanska alijansa je u proteklom kvartalu uočila brojne propuste prilikom imenovanja javnih funkcionera i smatra da je neophodno da Vlada što prije počne da imenuje nove ljude, ali po drugačijem ključu od prethodne vlasti, odnosno da uvodi nove prakse, stvarne reforme i promjene.

U GA ocjenjuju da već sada u Vladi moraju ozbiljno razmotriti ključna programska obećanja koja su dali, a tiču se unapređenje prakse po pitanju usklađivanja kadrovske politike sa principima ljudskih prava, transparentnosti i vladavine prava.

Kako ističu u saopštenju, umjesto promjena, svjedočimo nastavku nekih veoma loših praksi, počevši od procedura za imenovanje državnih funkcionera, pa do zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda na vodećim pozicijama u javnoj upravi.

"Građanska alijansa već deceniju prati zastupljenosti brojčano manjih naroda (manjina) u javnoj upravi i u kontinuitetu ukazujemo na neadekvatne politike po tom pitanju. Od 205 imenovanih funkcionera u mandatu nove Vlade, samo sedam dolazi iz reda manjina, dok manje od trećine pozicija pokrivaju žene. Dostupni podaci, do kojih smo došli preko sajta Vlade i Službenog lista, ukazuju da su pripadnici manjina imenovani na nižim radnim mjestima, te da ih nema u redovima državnih sekretara i direktora direktorata tj. pomoćnika ministara, a poznato je da ni jedan ministar ne dolazi iz reda manjina", napominju u GA.

Kada su u pitanju proceduralni propusti po pitanju imenovanja funkcionera, Vlada nije ispoštovala Odluku o objavljivanju materijala sa sjednice Vlade Crne Gore donijete još 7. jula 2011. godine. Pomenuta Odluka veoma jasno navodi da Vlada treba da objavi na sajtu i materijalima sa sjednica, preijedloge rješenja o imenovanju, postavljenju i razrješenju. U posmatranom kvartalnom periodu Vlada na svom sajtu nije objavila rješenja koja su se odnosila na oko 40 imenovanja, dok su ista objavljena u Službenom listu.

"Pored toga, od početka svog mandata, na brojnim mjestima pomoćnika imenovana su nova lica koja obavljaju te funkcije kao vršioci dužnosti. Mnogi od njih su postavljeni na ove pozicije bez ikakvog objavljenog konkursa, već je samo saopšteno ime novih funkcionera.
Upravo je takva praksa tokom prethodnih vlada bila jedna od glavnih meta kritika tadašnje opozicije. Stoga Vlada mora početi sa ispunjavanjem svojih predizbornih obećanja i u skladu sa zakonskim procedurama birati i postavljati lica na ovakve pozicije koje su od vitalnog značaja za funkcionisanje i napredak cijelog sistema. Takođe, neophodno je ubrzati izlazak iz 'VD' stanja, gdje ćemo imati institucije koje će raditi u svom punom pravnom kapacitetu, tj izabrati ih u zakonskoj proceduri", navodi se u saopštenju.

Najvažniji problem su, kako ističu, tzv. partijska imenovanja.

"Sve su veće šanse da ćemo i u nastupajućem periodu umjesto stručnih referenci nastaviti da svjedočimo da partijske knjižice i lični odnosi imaju veću težinu. Ovakav scenario je građanima već poznat i sigurni smo da oni koji su svojim glasovima doveli nove strukture na vlast ne žele nastavak negativnih praksi prethodne vlasti. Drugim riječima – građani ne žele samo nove ljude, već (i) nove prakse, stvarne reforme i promjene", ističu u GA.

Poseban problem na koji takođe ukazuju je brzo mijenjanje i ovako izabranih funkcionera ili promjena odluka neposredno pred imenovanje, što govori o lošoj strategiji i koordinaciji, koja ne koristi poznate metode politike menadžmenta ljudskim resursima, već ukazuje na samovoljne činove.

"Svjedočimo i o imenovanjima kadrova koji nemaju ni obrazovnih, ni profesionalnih kontakata sa resorima na koja bivaju imenovani.
Zbog svega navedenog, neophodno je da Vlada pod hitno revidira svoje dosadašnje odluke i postupke, da prekine sa praksom koju su pripadnici vladajuće većine konstantno kritikovali za vrijeme bivše vlasti i da se podsjeti da dobrobit države i opšti interes građana mora uvijek biti na prvom mjestu", zaključuju u ovoj NVO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније