Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 03. 2021. 11:43   >>  11:45 6

RADULOVIĆ U BRISELU

Crna Gora kredibilan partner Evropske unije

Crna Gora prihvatila novu metodologiju u pristupanju EU kao znak potpune posvećenosti evropskom putu, koja će nam pomoći da ubrzamo  pregovarački proces, kazao je crnogorski šef diplomatije Đorđe Radulović na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Radulović je, uoči sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO u Briselu razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i sa ministrima vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Čavošogluom i Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Radulović je rekao da je Crna Gora kredibilan partner EU, kao i da je porast podrške članstvu u Uniji koja iznosi više od 80 odsto, dokaz našeg iskrenog vjerovanja u sistem vrijednosti koji Unija predstavlja.

Lajčak je istakao da Crna Gora predstavlja "primjer odgovornog odnosa prema evropskoj integraciji i regionalnom dijalogu", te izrazio uvjerenje da će nastaviti sa uspješnim sprovođenjem politika u cilju što skorijeg članstva u EU.

Pohvalio je punu posvećenost naše države evroatlantskom putu, pri čemu je naveo da su dosadašnje aktivnosti na vanjskopolitičkom planu dokazale ozbiljnost i odgovornost u realizovanju ključnih prioriteta.

Tokom razgovora sa Čavošogluom, Radulović je istakao da se "odnosi dvije savezničke države odlikuju visokim stepenom političkih kontakata, kao i sadržajnom saradnjom", ocijenivši da postoji znatan prostor za njeno dalje unapređenje.

"Čavošoglu je kazao da bi saradnju dvije države trebalo intenzivirati u oblastima od zajedničkog interesa poput investicija, ekonomije i turizma. Sagovornici su razmotrili  aktuelnu zdravstvenu situaciju, kao i mogućnost nabavke vakcina uz podršku Turske. Takođe, saglasili su se da bi u narednom periodu trebalo preduzeti aktivnosti u pravcu organizovanja političkih konsultacija, te platformi koje će doprinijeti jačanju ekonomske saradnje, kao posebno važne stavke u postpandemijskom periodu", saopšteno je iz MVP.

Tokom sastanka s Radmanom, Radulović je istakao da je jedan od glavnih prioriteta naše vanjske politike "dalje razvijanje dobrosusjedskih odnosa sa svima, pri čemu saradnja sa Hrvatskom zauzima važno mjesto", a promocija doktrine nula problema sa susjedima će biti obilježje crnogorske vanjske politike.

"S tim u vezi, naglasio je značaj ekspertske i političke podrške koju Hrvatska pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja EU, kao potvrdu konstruktivnih i prijateljskih bilateralnih odnosa. Ministar Radman je istakao da Hrvatska podržava politiku proširenja, te da će nastojati da je i dalje promoviše u okviru EU, kako bi Zapadni Balkan što prije postao dio evropske porodice. On je takođe naglasio važnost regionalnog dijaloga kao osnove za stabilnost našeg regiona. Tokom sastanka je bilo riječi i o organizovanju zvanične posjete ministra Radmana Crnoj Gori", saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније