Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

23. 03. 2021. 20:27 >> 20:27
16

DŽONS ZA TVCG

Crna Gora u NATO-u kao kod kuće

Crna Gora je suverena nacija i nijedna druga zemlja nema pravo da se miješa u njena unutrašnja pitanja, poručio je zamjenik američkog ambasadora u NATO-u Daglas Džons. Ističe da Sjedinjene Države očekuju da Crna Gora ostane posvećena svojim obavezama kao članica Alijanse kako bi se unaprijedile i osnažile zajedničke veze.

Na pitanje dopisnika TVCG u Briselu, da li smatra da se vanjski uticaj Srbije i Rusije u posljednje vrijeme pojačao, Džons ističe da je važno da Crna Gora, kao suverena zemlja, sama donosi odluke.

„Bio sam u prilici da pratim dugo godina Crnu Goru i vidio sam neverovatan napredak koji je Crna Gora ostvarila kako u jačanju svoje demokratije, tako i ekonomije. Važno je da nijedna druga zemlja nema uticaja na ono sto je suvereno pravo Crne Gore da odlučuje o svojoj sudbini. I ovdje u NATO-u reći ću ono što sam rekao za stolom sa svim saveznicima - ponosan sam što vidim Crnu Goru da sjedi kao jednaka među 29 velikih demokratija Zapada. Jer NATO je više od vojnog saveza, to je zapravo politička alijansa demokratija i Crna Gora je cijenjeni saveznik. Crna Gora je sposoban saveznik i u NATO- u je kao kod kuće“, istakao je Džons.

Amerčki diplomata koji je u Crnoj Gori proveo tri godine ističe da je saradnja jedan od načina da se Crna Gora izbori sa problemom vanjskog uticaja.

„NATO radi kako bismo mogli individualno, kao saveznici, ali i kolektivno da budemo otporni na sajber napade, hibridne prijetnje, uključujući i uticaje na izbore, što je nešto sto je moja zemlja iskusila. Takodje tražimo način da gradimo otpornost kako bismo branili našu kriticnu nacionalnu infrastrukturu“, kaže Džons.

Ističe da Sjedinjene Države ostaju posvećene podršci građanima Crne Gore.

„Očekujemo da Crna Gora ostane posvećena svojim obavezama kao NATO saveznica, i radićemo zajedno idući naprijed, kako bismo unaprijedili i osnažili naše veze, kako bilateralno tako i kao saveznici u NATO“, naglašava američki diplomata u NATO-u.

Zapadni Balkan prioritet Vašingtona

Dzons je kazao da će Zapadni Balkan će biti važan prioritet za novu administraciju i da SAD cijene lidersku poziciju Crne Gore kao zemlje koja ima dobre odnose sa državama regiona.

„Mislim da od nove adminstracije možete očekivati podršku evropskoj budućnosti, za sve zemlje u regionu, kao i podršku bliskim bilateralnim vezama sa SAD. Nastavićemo jaku podršku koju su SAD istorijski pružale uspostavljanju i jačanju vladavine prava u regionu i borbi protiv krimilala i korupcije, za šta vjerujemo da su dva ključna elementa kako bi se osigurala bezbjednost, stabilnost i prosperitet širom regije. Takođe, uz to, želimo da pomognemo svim zeljmama regiona da se oporave od pandemije kovida 19 , kazao je Džons u intervjuu TVCG.

 Podrška NATO-a tokom pandemije

Američki diplomata ističe da saosjeća sa građanima Crne Gore koji su tokom pandemije izgubuli svoje najbliže.

„Želim da uputim izraze saučešća svim građanima Crne Gore koji su izgubili svoje voljene tokom ove užasne pandemije... Ja sam živio u Podgorici tri godine i dalje imam prijatelje u Crnoj Gori tako da znam koliko je težak i bolan uticaj pandemije tamo i da postoje veliki izazovi u Crnoj Gori kao i u brojnim zemljama“, ističe Džons.

Ipak, iako NATO nije prva adresa u pomoći prilikom zdravstvene krize, naglašava da je Alijansa nastojala da pomogne saveznicama. Tako je Crna Gora prošle jeseni dobila isporuku respiratora koji su proizvedeni u SAD, a pomoć je upućena i kroz NATO povjereničke fondove.

„Takođe, nalazimo načine da NATO iskoristi svoje sopstvene kapaciete kako bi pomogao, na primjer NATO i saveznički vojnici su dopremili stotine tona medicinske opreme širom svijeta i takođe NATO je izgradio skoro stotinu poljskih bolnica“, kaže Džons.

Blinken prvi put sa NATO kolegama

Sastanak ministara vanjskih poslova NATO zemalja bio je prva prilika američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da se uživo sretne sa svojim NATO saveznicima.

„Predsjednik Bajden je bio veoma jasan kada je riječ o posvećenosti SAD da pruži novu energiju i ponovo oživi savezništva, počev od NATO-a. I sekretar Blinken će upututi tu poruku NATO saveznicima. NATO alijansa je važna Sjedinjnim Državama kao mjesto na kome se saveznici koji dijele zajedničke vrijednosti okupljaju kako bi branili jedni druge i pomagali jedni drugima u vremenima krize, i to je važno kako za male tako i za velike saveznike u NATO“, poručuje Džons.

Glavne teme razgovora su klimatkse promjene, rastući uticaj Kine i Rusija.

„Predsjednik Bajden je bio jasan da će Sjedinjene Države odlučno reagovati kao odgovor na bilo kakvu akciju Rusije koja može da nanese štetu SAD ili njenim saveznicima“, zaključuje Džons.

Ivan Mijanović, dopinik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније